NKÚ: Systém přímých plateb má nedostatky v organizaci a kontrole

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Systém poskytování přímých plateb českým zemědělcům je sice funkční a odpovídá požadavkům stanoveným právními předpisy EU, na druhou stranu má však nedostatky v organizaci a provádění finančních kontrol. Kvůli chybějícím finančním prostředkům na přímé platby navíc stát na úrocích zbytečně zaplatil přes 1,3 milionu korun. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad, který se zaměřil na přímé platby v letech 2004 až 2006, kdy zemědělci dostali více než 37 miliard korun.

"Existovaly nedostatky v delegování některých činností ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na ministerstvo zemědělství, pokud jde o přijímání žádostí o oddělenou platbu za cukr pro rok 2006," sdělil dnes prezident NKÚ František Dohnal. Dodal, že problémy způsobil také nedostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu na financování přímých plateb. "SZIF tak čerpal se souhlasem MZe úvěr od komerčního bankovního ústavu a úroky, které k 30. červnu 2007 dosáhly více než 1,3 milionu korun, představují dodatečné zatížení státního rozpočtu," upozornil Dohnal.

Vážný je podle něj také nesoulad národních předpisů s předpisy EU, který spočívá zejména v omezené časové působnosti příslušných nařízení vlády. "MZe nevěnovalo dostatečnou pozornost vyhodnocování výsledků auditních misí orgánů EU," podotkl Dohnal. Při této kontrolní akci byly podle něj zjištěny podobné nedostatky jako při kontrole zaměřené na dotace z Horizontálního plánu rozvoje venkova. NKÚ v roce 2006 zjistil, že SZIF poskytl rolníkům neoprávněně téměř 340.000 korun z evropských dotací. Fond totiž neprováděl dostatečnou kontrolu žádostí o evropské peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK