EU možná znovu podpoří producenty vepřového

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. února (zpravodaj ČTK) - Evropská unie možná znovu podpoří producenty vepřového masa, kteří mají problémy především kvůli vysokým cenám krmiv. Řekly to důvěryhodné zdroje. O případné pomoci by měli rozhodnout ministři zemědělství EU, kteří budou v pondělí zasedat v Bruselu. Problémy mají i čeští chovatelé prasat, kteří prý příští týden zahájí export vepřového do zahraničí.

S návrhem na pomoc producentům vepřového masa na zasedání přijdou Němci, jejichž chovatele rovněž sužují problémy stejného rázu jako v případě Česka. Dá se předpokládat, že s určitým návrhem by mohla přijít i komise. Nejčastěji se hovoří o podpoře soukromého skladování, které umožňuje farmářům maso zamrazit a poté jej znovu uvést na trh. Z trhu tak částečně zmizí přebytky. V ČR jde nicméně o nepříliš využívanou možnost.

Evropská komise již jednou soukromé skladování podpořila, ale poté jej znovu zrušila a dala přednost podpoře exportu do třetích zemí, tedy do států mimo Evropskou unii. Další podpora vývozu je další možností o níž se v současnosti v EU uvažuje. Stále není ovšem jasné jakou má mít podobu.

Problémy již loni postihly chovatele prasat v celé EU, především kvůli prudkému růstu cen krmiv. Čeští producenti vepřového kvůli krizi v odvětví nedávno demonstrovali před ministerstvem zemědělství a požadovali od ministra zemědělství Petra Gandaloviče neúspěšně dotace ve výši miliardy korun.

Ještě v roce 2002 byla ČR ve výrobě vepřového soběstačná, od té doby podíl domácích chovů klesá. Počet chovaných zvířat se v posledních sedmi letech snížil o 870.000 na 2,816.200 kusů. S poklesem soběstačnosti ČR ve výrobě vepřového stoupá i schodek zahraničního obchodu, který podle údajů Agrární komory loni poprvé přesáhl šest miliard korun. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 41 kilogramů vepřového masa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK