Ceny ropy stouply na nové měsíční maximum nad 96 USD

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračovaly v růstu a vyšplhaly se až na nové měsíční maximum nad 96 dolarů za barel. Vzhůru je tlačí obavy, že Venezuela zastaví veškerý vývoz suroviny do Spojených států. Kolem 15:15 SEČ cena americké ropy stoupla o 1,15 dolaru na 96,61 dolaru. Severomořská ropa Brent podražila o 52 centů na 95,68 dolaru.

Venezuelská státní ropná společnost PDVSA již tento týden zastavila dodávky americkému ropnému gigantu Exxon Mobil. Ten minulý týden zaznamenal u mezinárodních soudů dílčí úspěch se žalobou požadující po Venezuele kompenzaci za znárodnění jeho majetku. Venezuelský prezident Hugo Chávez pohrozil, že kvůli sporu zastaví veškeré dodávky ropy do USA.

"Nemohu věřit tomu, že to Venezuelané skutečně udělají. Dokud tu ale bude nejistota, bude to tlačit ceny vzhůru," řekl analytik Tony Machacek ze společnosti Bache Commodities.

Americký ministr energetiky Sam Bodman prohlásil, že Exxon by neměl mít potíže s nahrazením venezuelských dodávek z jiných zdrojů. Přední producenti z Blízkého východu již podle jednoho z přestavitelů amerického ministerstva zahraničí Spojené státy ujistili, že případné výpadky v dodávkách ropy z Venezuely nahradí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK