ČOI objevila na trhu nebezpečná dětská chrastítka

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na domácím trhu tři velmi nebezpečná chrastítka vyrobená v Číně, která kvůli špatné konstrukci mohou dětem způsobit vážná poranění či udušení. ČOI již zakázala prodej chrastítek a spotřebitelům doporučila, aby tyto hračky odstranili z dosahu dětí a vrátili je obchodníkům. ČOI chrastítka nahlásí do systému Rapex, pomocí kterého se nebezpečné výrobky stahují z evropského trhu.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že nebezpečná sada osmi chrastítek je na domácím trhu prodávána pod označením "BABY PLAY SET No. 8808, EAN 6424048019314". "Tři chrastítka z této sady nevyhověla svými mechanickými vlastnostmi bezpečnostním standardům zákona o technických požadavcích na výrobky," uvedla Fléglová.

Odborníci totiž zjistili, že jedno ze tří nebezpečných chrastítek má ostré hroty, o které se mohou děti snadno poranit. U dalšího chrastítka podle nich zase hrozí riziko spolknutí nebo vdechnutí malých částí hračky. Třetí chrastítko ve tvaru rybičky má po stranách otvory, ve kterých mohou dětem uvíznout prsty, přičemž nebezpečí poranění při jejich vyproštění je značné.

"Spotřebitelům radíme odstranit tyto nebezpečné hračky z dosahu dětí a s platným dokladem o koupi uplatnit u prodávajícího reklamaci vady pro rozpor s kupní smlouvou," uvedla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Dodala, že informace o způsobu vrácení zboží nebo o dalších rizikových výrobcích lidé najdou na internetových stránkách www.coi.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK