ČT bude asi muset platit pokutu dva miliony za Fantastické obrazy

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká televize bude muset zřejmě zaplatit pokutu dva miliony korun za pořad Fantastické obrazy, který odvysílala v prosinci roku 2003. Pokutu ČT poté udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, protože jím podle jejího názoru ohrozila psychický, fyzický a mravní vývoj dětí a mládeže. ČT se odvolala k soudu a spor se protáhl na několik let.

Nejvyšší správní soud zamítl v prosinci kasační stížnost České televize, což podle rady nyní znamená, že ČT bude muset pokutu zaplatit. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Rada výrok NSS vzala na vědomí na svém zasedání tento týden a informovala o tom v tiskové zprávě. "ČT bude muset pokutu zaplatit, proti výroku NSS již žádný opravný prostředek není," řekl dnes ČTK předseda rady Václav Žák. Pokuta je jednou z nejvyšších, kterou kdy ČT dostala.

Pořad Fantastické obrazy byl jedním z dílů německého cyklu Krátké příběhy, součástí dotyčného dílu byl i videoklip skupiny Prodigy. Ten podle rady obsahoval i vystoupení striptérky a motivy samoúčelného násilí a pornografie, navíc jej televize odvysílala v odpoledním čase.

ČT se po udělení pokuty odvolala k městskému soudu, a ten pokutu snížil na 200.000 korun. To se nelíbilo radě, a podala proto kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), který radě vyhověl a snížení pokuty zrušil. Následně pak městský soud dvoumilionovou pokutu rady potvrdil. Poté se k Nejvyššímu správnímu soudu odvolala pro změnu Česká televize, nicméně NSS v prosinci její stížnost zamítl.

Vysílací rada ze zákona monitoruje vysílání českých televizí a rádií a v případě, že podle ní byl porušen zákon, může udělovat až milionové pokuty. K takto vysokým finančním postihům ale nepřistupuje často.

Milionové pokuty například udělila Nova a Primě za jejich reality show, v prvém případě Big Brother, ve druhém za první řadu VyVolených. Televize se zpravidla proti pokutám odvolávají k soudům a velmi často i úspěšně, například právě v případě jejich reality show.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK