Akcie na burze v týdnu přidaly 3,2 procenta, letos nejvíce

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Pražská burza si v uplynulém týdnu připsala nejsilnější růst od počátku roku a také druhý ziskový týden letos. Na oslavy ale bylo podle obchodníků brzy. Aktivita investorů zůstala podprůměrná a přes určité oživení ceny všech předních akcií letos nadále oslabovaly. Hlavní index PX v sedmém týdnu zpevnil o 3,15 procenta na 1541,7 bodu, jeho letošní ztráta ovšem činila 15,1 procenta, vyplývalo z výsledků burzy.

Nejvíce vyrostly akcie banky Erste, které posílením o 7,3 procenta na 947,5 koruny jen částečně zmírnily letošní propad. Podle obchodníků akciím pomohlo i vyjádření generálního ředitele této rakouské banky o zlepšeném vývoji hospodaření. Loňský meziroční vzestup zisku Erste by měl být zhruba čtvrtinový.

Akcie operátora Telefónica O2 si polepšily o 4,4 procenta na 507,5 koruny a akcie energetické skupiny ČEZ zpevnily o 2,9 procenta na 1251 korun. Zmíněné tři akciové emise měly v indexu dohromady podíl kolem 65 procent.

Další výprodej naopak postihl akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, které přišly o 13,3 procenta na 24,67 koruny a prohloubily letošní ztrátu na téměř 45 procent. Akciím nejvíce uškodilo oznámení předpokládané ztráty z hospodaření firmy za loňský rok. Ještě loni na podzim, když akcie AAA Auto vstupovaly na burzy, firma odhadovala roční zisk na zhruba 200 milionů korun.

Akcie realitní skupiny ECM si polepšily o 3,2 procenta na 869,6 koruny. ECM ohlásila novou akvizici, když koupila poloviční podíl ve firmě Optiservis, která se zabývá správou nemovitostí. Ožily i akcie konkurenční společnosti Orco Property a přidaly 2,7 procenta na 1729 korun.

Přes zveřejnění meziročně vyšších firemních tržeb stagnovaly akcie výrobce léčiv Zentiva, které uzavřely na ceně 935,6 koruny. Tržby Zentivy loni stouply o 19 procent na 16,7 miliardy korun, což bylo nad očekáváním analytiků. Broker Wood & Company ale snížil ocenění akcií Zentivy na 850 korun a doporučil investorům prodávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK