Americké akcie zahájily poslední den týdne poklesem

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Americké akciové trhy začaly poklesem, zejména pod vlivem zprávy o propadu spotřebitelské důvěry v USA. Nepříznivě působilo také varování před zhoršenými zisky u prodejce elektroniky Best Buy.

V poledne místního času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index klesl o 0,6 procenta na 12.307 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 ztrácel 0,7 procenta a souhrnný index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,9 procenta na 2312 bodů.

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech na začátku února klesla nejníže za 16 let. Index Michiganské univerzity spadl na 69,6 bodu ze 78,4 bodu z konce ledna. Nepříznivou náladu ještě posílily údaje o poklesu průmyslové aktivity ve státu New York.

Z jednotlivých firem dnes trh nejvíce ovlivnil nepříznivý výhled Best Buy, jejíž akcie klesly o tři procenta. Dow Jonesův index oslabovaly akcie předních průmyslových firem jako Caterpillar a United Technologies. Ztráty však omezoval růst akcií potravinářské firmy Kraft Foods po oznámení miliardáře Warrena Buffetta o koupi podílu na firmě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK