Zisk skupiny Fiat loni vzrostl o 78,5 procenta

15.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 15. února (ČTK) - Čistý zisk italské průmyslové skupiny Fiat Group se loni zvýšil o 78,5 procenta na 2,05 miliardy eur. Dnešní definitivní výsledky potvrzují oživení společnosti, jejíž hlavní součástí je přední výrobce automobilů v Itálii.

Fiat již minulý měsíc oznámil, že provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek stoupl o téměř dvě třetiny na rekordních 3,15 miliardy eur. Společnost chce letos zvýšit provozní zisk na 3,4 miliardy až 3,6 miliardy eur.

Tržby skupiny stouply o 13 procent na 58,53 miliardy eur. Fiat očekává, že letos zvýší svůj tržní podíl v Itálii i celé západní Evropě. K růstu prodeje by měly přispět nové modely, například nová verze legendárního malého vozu Fiat 500, jež byla loni zvolena evropským autem roku 2008.

Dnešní údaje z evropského trhu ukázaly, že Fiat je na dobré cestě za splněním svého plánu. V lednu získal Fiat na západoevropském trhu podíl 7,3 procenta a dostal se z šestého místa, kde byl ještě na konci loňského roku, na čtvrtou příčku, kde byl naposledy v únoru 2000.

Fiat se v minulých letech kvůli ztrátám automobilové divize ocitl v krizi. Generální ředitel společnosti Sergio Marchionne nastartoval oživení pomocí razantního snižování nákladů a dohod o spojenectví s jinými automobilkami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK