Aerolinky letos kvůli problémům ekonomiky patrně vydělají méně

17.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 17. února (ČTK) - Letecké společnosti letos patrně vydělají ještě méně peněz než loni, kdy už začaly mít problémy kvůli útlumu globální ekonomiky a poklesu poptávky po letecké dopravě. Na aerosalonu v Singapuru to dnes řekl šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Giovanni Bisignani.

IATA hovoří za zhruba 240 leteckých společností, které se na zajištění letecké dopravy lidí a nákladů podílejí zhruba z 94 procent. Organizace v prosinci snížila odhad výše zisku svých členů na letošní rok o více než třetinu na zhruba pět miliard dolarů. Za jeden důvod označila hospodářské problémy, za druhý drahé palivo.

"V dubnu uvidíme, jak to vypadá. Pokud ale tento stav přetrvá, pak podle mě můžeme čekat další snížení odhadu," řekl Bisignani. V dubnu by IATA měla prosincový odhad podrobit revizi, už teď je ale jasné, že poptávka po letecké dopravě se nezvyšuje tak rychle jako loni. Pokud spadne do recese americká ekonomika, problémy se patrně ještě zvýrazní.

Bisignani byl před vstupem do organizace IATA šéfem italské společnosti Alitalia. Známky zpomalení poptávky se prý objevily už v prosinci, když se o tři procenta snížil objem letecké přepravy v USA. A nyní se přidává také pokles zájmu o první třídu, kterou hodně využívají podnikatelé.

"Přeprava první třídou, která je nejvýnosnější, se začala snižovat. Cest bankéřů, kteří létají mezi Londýnem a New Yorkem, anebo mezi Paříží a New Yorkem, v prvních dvou měsících letošního roku ubývá," řekl podle agentury Reuters Bisignani.

Čistý zisk aerolinek v oblasti Asie a Tichomoří by měl v letošním roce klesnout asi na 600 milionů dolarů, zatímco loni se pohyboval kolem 700 milionů USD. Zisky tak budou nejnižší za poslední čtyři roky. Na vině je z části rychlejší růst kapacit, než je růst poptávky. V letošním roce obdrží asijské aerolinky podle smluv 427 nových letadel, takže přepravní kapacita se zvýší zhruba o osm procent.

V Asii se ale zřejmě bude nadále zvyšovat podíl nízkonákladových dopravců. "V Evropě nízkonákladové aerolinky představují asi 29 procent celkové kapacity, ale v Asii je to nyní jen šest procent. Máme tedy značný prostor k růstu," řekl šéf IATA k výhledu nízkonákladových leteckých firem v Asii.

Analytici předpokládají, že asijské aerolinky v Singapuru objednají letadla až za 20 miliard dolarů (až 345 miliard Kč). Většina bude patrně směřovat právě k nízkonákladovým přepravcům. Boeing už naznačil, že očekává zakázky asi za osm miliard dolarů. Přehlídka letecké techniky se bude v Singapuru konat ve dnech 19. až 24. února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK