Japonské akcie uzavřely bez větších změn

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. února (ČTK) - Japonské akcie uzavřely dnešní obchodování bez větších změn. Společnost Toshiba nicméně výrazně posílila díky zprávám o tom, že ukončí výrobu přístrojů, jež odporují formát s vysokým rozlišením obrazu HD DVD.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 0,09 procenta na 13.635,40 bodu. Širší index Topix naopak klesl o 0,1 procenta na 1332,99 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost Toshiba posílila o 5,7 procenta, protože odchod od technologie HD DVD by podle analytiků snížil její ztráty. Vzhůru zamířil rovněž konkurent Sony, jehož formát Blu-ray se nyní zřejmě stane standardem pro DVD s vysokým rozlišením obrazu.

"Pro Toshibu nemá smysl vynakládat v tomto ohledu další úsilí," řekl analytik Kojči Ogawa ze společnosti Daiwa SB Investments. "(Toshiba) potřebuje omezit své ztráty a zaměřit své zdroje na slibnější podnikání," dodal.

Na devizovém trhu se kurz dolaru výrazněji neměnil, protože řada investorů čeká na nové údaje o vývoji ekonomiky Spojených států, které budou zveřejněny v průběhu tohoto týdne. Vůči japonskému jenu dolar nepatrně posílil na 108,85 JPY z pátečního newyorského závěru 108,75 JPY. Euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,4687 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK