ČNB prověřuje činnost společnosti Business Angels Investment

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Česká národní banka začala prověřovat aktivity společnosti Business Angels Investment (BAI). Ta v médiích inzeruje, že shromažďuje finanční prostředky jako alternativní levnější zdroj financování formou půjček od klientů a nabízí jejich výhodné zhodnocení. ČNB o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

"ČNB v současné době prověřuje, jestli společnost BAI neshromažďuje finanční prostředky od veřejnosti v rozporu se zákonem o kolektivním investování. ČNB také upozorňuje občany, že jejich případná investice není ze zákona pojištěna," uvedla banka.

Cílem ČNB vedle měnové politiky a vydávání peněz je rovněž regulace finančního trhu. Banka vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Společnost Business Angels Investment na svých webových stránkách uvádí, že není bankou, a není tedy dozorována ČNB a není pojištěná u Fondu pojištění vkladů. "Společnost Business Angels Investment je akciovou společností, která investuje převážně na realitním trhu. Občanům pak nabízí možnost zhodnocení peněz ve svých projektech prostřednictvím Smlouvy o půjčce podle Občanského zákoníku. Zajišťovacím instrumentem je směnka, která se řídí směnečným zákonem," stojí na stránkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK