Studie: ČR je díky ekonomice nejlepší transformační stát světa

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Česká republika je podle studie německé Bertelsmannovy nadace díky rozvoji ekonomiky a konsolidaci demokratického systému nejúspěšnějším transformačním státem světa. Studie ale kriticky hodnotí vzrůstající pocit rozčarování Čechů vůči politikům. Nadace, která dnes o výsledcích informovala ČTK, pomocí tzv. transformačního indexu hodnotila 125 zemí.

Za Českou republikou se v žebříčku umístily Slovinsko a Estonsko. Následuje Tchaj-wan, Maďarsko, Litva a Slovensko. Polsko se umístilo na 11. místě. Evropskou skupinu uzavírá na celosvětovém 40. místě Bosna a Hercegovina. Na posledním místě skončilo Somálsko.

"Ekonomická transformace ve východní, střední a jihovýchodní Evropě silně pokročila. Přesto i nadále přetrvávají mezi jednotlivými zeměmi velké rozdíly v úrovni příjmů, ale také v rozsahu sociálních nerovností," uvádí studie.

Podle ní je česká ekonomika plně integrována do mezinárodních struktur a soustavně roste. Zároveň je ovšem nutné pokračovat v dalších reformách zdravotního a důchodového systému a zlepšit hospodaření státu kvůli přijetí eura. "Hlavním cílem ale zůstává zefektivnění a profesionalizace státní správy," uvádí studie.

Demokratický systém Česka je podle nadace prakticky konsolidován, roztříštěnost systému politických stran je stále menší a uvnitř země nejsou vážné etnické, náboženské či sociální konflikty.

"Polarizaci spíše mohou ve většině případů vyvolávat socioekonomické otázky. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že Romové neustále zažívají zjevné ekonomické vyčlenění. Další znatelné napětí panuje ohledně rozsahu ekonomických reforem a jejich akceptace občany," uvedla studie.

Naopak při hodnocení úrovně politického řízení se Česka propadla proti době před dvěma roky o deset míst na 20. pozici, a zaostává tak i za Slováky. "Znatelně se zhoršilo řízení politických elit v České republice... Kriticky je hodnocen nadále vzrůstající pocit rozčarování obyvatelstva vůči politické třídě," uvedla nadace.

"Dobré výsledky by rozhodně neměly vést k chybnému závěru, že není zapotřebí dalších velkých reforem, zejména v boji proti organizovanému zločinu, v oblasti reformy volebního práva a ochrany životního prostředí," upozornil Josef Janning z Bertelsmannovy nadace.

Transformační index Bertelsmannovy nadace analyzuje a hodnotí kvalitu demokracie, tržní ekonomiky a politického managementu ve 125 rozvojových a transformačních zemích. Měří se úspěchy a neúspěchy na cestě k demokracii a právnímu státu a sociálně-politicky orientovanému tržnímu hospodářství.

Německá Bertelsmannova nadace se angažuje v oblastech mezinárodního porozumění, vzdělávání, ekonomiky, sociálních záležitostí a zdraví a podporuje mírové soužití kultur. Instituci v roce 1977 založil německý mediální podnikatel Reinhard Mohn, který vlastní většinu kapitálových podílů společnosti Bertelsmann AG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK