Analytici: Telefónica O2 loni zvýšila zisk na 9,5 mld. Kč

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Největší domácí telekomunikační firma Telefónica O2 loni podle odhadů analytiků oslovených ČTK vydělala zhruba 9,5 miliardy korun, což by představovalo asi pětinový meziroční nárůst. Firma loňská čísla zveřejní ve čtvrtek. S největším ziskem, a to 10,07 miliardy, počítá analytická společnost Atlantik FT, nejvíce při zemi se drží Erste s 9,47 miliardy.

Podle analytiků tržby společnosti loni mírně přesáhly 63 miliard, což je zhruba o tři procenta více než předloni. Tahounem tržeb byl především sektor mobilní komunikace a služby typu SMS a MMS, jenž podle odhadů vzrostl o pět procent. Celkem počet uživatelů mobilních telefonů koncem roku přesáhl pět milionů. Zároveň se zastavil úbytek pevných linek, především díky novým službám, jako je O2 televize nebo rychlý internet.

Firmě se také údajně daří zvyšovat tržby v oblasti poskytování IT řešení pro podnikovou klientelu. Díky akvizici společnosti Deltax System se tento segment bude na tržbách podílet v budoucnu stále více. Dalším oborem, který roste, je mobilní připojení k internetu pomocí technologie CDMA. Loni počet zákazníků s CDMA přesáhl 110.000.

Podobným tempem jako tržby rostly i provozní náklady. Na jejich růstu se nejvíce podílely výdaje na zajištění provozu služeb a také expanze firmy na Slovensko. Nárůst zisku je tak podle analytiků mimo jiné dán poklesem finančních nákladů a částečně také změnou daňového systému.

Jak upozorňují ve svých zprávách analytické firmy, možná s větší pozorností než samotné výsledky firmy je mezi investory očekáváno případné zveřejnění výše dividendy. Podle odhadů by se hrubá dividenda na jednu akcii mohla pohybovat od 42 do 45 korun. "Telefónica O2 by měla potvrdit pověst telekomunikací jako tradičního dividendového odvětví," píší analytici Cyrrusu.

Telefónica O2 je největší telekomunikační firmou v Česku. Zhruba 70 procent ve firmě drží španělská skupina Telefónica, zbytek se volně obchoduje na burze. Cena jedné akcie mírně přesahuje 500 korun. Cena by se podle analytiků výrazně nesnížila ani v případě, že by skutečné výsledky byly horší než odhady, protože je závislá především na vývoji globálního trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK