KB podle odhadů zvýšila čistý zisk na 10,8 mld Kč

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Komerční banka loni podle odhadů analytiků oslovených ČTK zvýšila čistý zisk přibližně o 18 procent na 10,8 miliardy korun. Loni banka vykázala čistý zisk 9,12 miliardy korun. Výsledky banka oznámí v pátek.

S čistým konsolidovaným ziskem kolem 10,8 miliardy korun počítají analytici společnosti Cyrrus, Atlantik FT a České spořitelny. Analytici Patria Finance odhadují loňský zisk KB dokonce na 10,98 miliardy.

"Komerční banka v pátek velmi pravděpodobně předloží další důkaz o tom, že pro banky působící na českém trhu byl rok 2007 velmi úspěšný," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

K růstu zisku přispěl podle odhadů hlavně růst poskytnutých úvěrů a konsolidace stavební spořitelny Modrá pyramida na konci předloňského roku. I v posledních třech měsících roku 2007 se nejvyšší dynamika zřejmě udržela u spotřebitelských úvěrů, na něž se Komerční banka loni zaměřila a dokázala zvýšit jejich podíl zřejmě nad 40 procent celkového objemu poskytnutých úvěrů," uvedl Hatlapatka.

Čistý úrokový výnos podle odhadů bance stoupl o 14 až 16 procent na 18,5 miliardy až 18,8 miliardy korun. Příjmy z poplatků a provizí se loni zvýšily o přibližně pět procent na 9,2 miliardy korun. "Část nárůstu u příjmů a poplatků je nutné připsat konsolidaci Modré pyramidy," uvedl Hatlapatka.

Největší domácí banka ČSOB loni zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 13,6 procenta na 10,84 miliardy korun. Česká spořitelna zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok 29. února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK