Rudolf Jelínek koupil v Chile firmu na výrobu ovocných destilátů

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Firma Rudolf Jelínek z Vizovic na Zlínsku, která je největším českým výrobcem destilátů z ovoce, koupila v Chile závod na výrobu ovocných destilátů. Výše investice činí milion eur (asi 25,2 milionu korun), řekl novinářům generální ředitel společnosti Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček. V nově založené společnosti R. Jelínek-L.A.-S.A. sídlící v chilském městě Quillón drží vizovická společnost osmdesátiprocentní podíl a zbývajících 20 procent kontroluje chilská společnost Inversiones Itata.

"Získali jsme tak významného výrobce ovocných destilátů, zejména z hrušek a vinných hroznů. To nám umožní podstatně rozšířit nabídku zejména u hruškovice Williams," uvedl Dvořáček, podle kterého jde o první přímou českou investici v Chile.

Společnost R. Jelínek-L.A.-S.A. má základní kapitál 1,25 milionu eur (asi 31,7 milionu korun) a zaměstnává 15 pracovníků. Chilská firma, jejíž slavnostní otevření je plánováno na duben, se podle Dvořáčka specializuje na výrobu ovocných destilátů určených k dalšímu zpracování, nikoli na finální spotřebu. Její produkce nachází uplatnění u dalších výrobců alkoholických nápojů, kteří dodaný destilát dále zpracovávají.

Společnost Rudolf Jelínek rozšiřuje v poslední době aktivity v zahraničí. V roce 2006 koupila majoritní podíl v druhém největším výrobci ovocných destilátů v Bulharsku Destila Teteven. Loni v březnu pak ovládla i společnost Vinprom-Trojan AD, která je největší bulharskou palírnou ovocných destilátů. Prostřednictvím dceřiných společnosti působí také v Srbsku či Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK