Ústavní soud: Část zákona o správě daní je protiústavní

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. února (ČTK) - Návrhu Nejvyššího správního soudu (NSS) na vyslovení protiústavnosti části zákona o správě daní a poplatků dnes Ústavní soud vyhověl jen z části. Z napadeného ustanovení, které tvoří tři věty, uznal jako protiústavní pouze poslední část. Ta se týká taxativního vymezení možností, za jakých se může ručitel odvolat proti výzvě k úhradě daňového nedoplatku za dlužníka. Obecné soudy tak tuto část ustanovení nesmějí nadále aplikovat. Návrh se týkal znění zákona před jeho novelou z roku 2006, podle kterého se posuzují starší případy.

Podle sporné části zákona jsou ručitelé na základě výzvy správce daně povinni zaplatit daňový nedoplatek. Proti výzvě se mohou odvolat, v odůvodnění ale mohou namítat pouze předem definované skutečnosti: že není ručitelem nebo že ručení bylo uplatněno ve větším než zákonem stanoveném rozsahu nebo že již bylo zaplaceno. Podle rozhodnutí Ústavního soudu je takový předpis v rozporu s listinou základních práv a svobod, která každému zaručuje právo na odvolání. Odporuje také judikatuře Evropského soudu pro lidská práva.

NSS v návrhu poukazoval především na nerovné postavení jednotlivých účastníků řízení, které zákon rozděluje do tří skupin - pracovníci správce daně, daňové subjekty a třetí osoby, mezi než patří právě ručitelé. Zatímco práva a povinnosti prvních dvou zákon vymezuje, u třetích osob, které často do řízení vstupují až v konečné fázi, kdy je o daňové povinnosti již pravomocně rozhodnuto, nejsou blíže upravena. Nerovnost mezi právy jednotlivých subjektů daňové povinnosti, tedy mezi dlužníky a jejich ručiteli přiznal také Ústavní soud.

NSS se část zákona o správě daní a poplatků pokoušel zrušit už v roce 2004. Ústavní soud ale po dvou letech řízení zastavil, neboť v té době již platila novela zákona, která institut ručení upravila odlišným způsobem. Podle NSS šlo ale o neefektivní a nesystémové rozhodnutí, protože u případů, které se odehrály ještě před novelizací zákona, jsou obecné soudy povinny používat předpisy platné v oné době.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK