EK s podmínkami povolila firmě Thomson koupi agentury Reuters

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. února (ČTK) - Evropská komise s podmínkami povolila kanadské vydavatelské společnosti Thomson Corp. koupit zpravodajskou agenturu Reuters Group PLC. Spojením vznikne největší poskytovatel finančního zpravodajství na světě.

EK uvedla, že Thomson musí kvůli obavám z dominantního postavení na trhu prodat databáze finančních operací. Obě společnosti se také dohodly s americkým ministerstvem spravedlnosti na prodeji divizí, které poskytují zprávy o průzkumu finančních trhů, odhady zisku, základní finanční údaje podniků a časové řady ekonomických údajů. Tento krok má zajistit konkurenci v sektoru. Podle EU její šetření ukázalo, že tento prodej je nutný, protože zajistí finančním institucím a zákazníkům dostatečný výběr a spravedlivou tvorbu cen.

Spojením obou firem by měla vzniknout nová společnost Thomson-Reuters PLC, ve které budou mít podíl kolem 70 procent současní akcionáři Thomsonu. Výkonným šéfem nové společnosti se má stát Tom Glocer, nynější generální ředitel firmy Reuters.

Roční příjmy Thomson-Reuters se budou pohybovat kolem 12 miliard dolarů (250,4 miliardy Kč) a firma bude zaměstnávat asi 49.000 osob. Její podíl na trhu dosáhne 34 procent a těsně překoná agenturu Bloomberg. Divize finančních informací nové firmy se nadále bude jmenovat Reuters, ostatní aktivity firmy ponesou značku Thomson-Reuters Professional.

Reuters je hlavním konkurentem firem Thomson a Bloomberg na lukrativním trhu s informačními terminály, které k obchodování využívají přední světové banky a makléřské společnosti. Reuters byl dlouhou dobu lídrem trhu, později ale ztratil podíl na úkor Bloombergu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK