Akcie pojišťovny Vienna vládly na pražské burze

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Akcie pojišťovny Vienna Insurance Group (VIG) výkonem zastínily všechny ostatní emise na pražské burze. Přidaly silných 5,31 procenta na 1488 korun, když investoři podle obchodníků reagovali na plán VIG zřídit v Praze zajišťovnu. Hlavní akciový index burzy PX zpevnil o 0,62 procenta na 1578,3 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Rakouský koncern VIG, který v Česku působí prostřednictvím pojišťoven Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, teprve před dvěma týdny uvedl akcie na pražskou burzu. Nyní se rozhodl výrazně rozšířit i podnikání. Novým krokem se stal plán založit vlastní zajišťovnu a umístit její sídlo do Prahy.

Zřízení zajišťovny, tedy pojišťovny pojišťoven, je mimořádný krok, protože těchto společností není ve světě mnoho. Cílem VIG je dosáhnout v příštích dvou až třech letech objemu pojistného kolem 300 milionů eur, asi 7,6 miliardy korun.

"Podle našeho názoru tato zajišťovací společnost umožní skupině ještě více využít potenciál rychle rostoucího regionu střední a východní Evropy. Na druhou stranu vidíme riziko v tom, že při zajišťovacích operacích bude větší část rizika zůstávat v rámci skupiny VIG," reagoval analytik firmy Atlantik finanční trhy Milan Lávička.

Akcie firmy VIG jsou sice objemem tržní kapitalizace akcií, což je součin počtu akcií a ceny, čtvrté největší na burze, ale objemem obchodů zatím nepatřily na první desítky. Zájem českých investorů se ale zvyšuje. Například zákazníci České spořitelny již nakoupili akcie VIG za zhruba 2,3 milionu korun, uvedla na dotaz ČTK mluvčí spořitelny Klára Gajdušková. Spořitelna kvůli podpoře obchodů s akciemi VIG mimořádně snížila obchodní poplatky.

Druhé nejvíce poptávané byly akcie banky Erste, které přidaly 2,58 procenta na 992,5 koruny. Nedařilo se naopak akciím energetické skupiny ČEZ, jež oslabily o 0,32 procenta na 1260 korun. Stát obnovil prodej akcií ČEZ, kde je hlavním akcionářem. Podíl státu v pondělí klesl na 65,75 procenta, o pět dnů dříve to bylo 65,9 procenta, vyplynulo ze statistik Střediska cenných papírů. Před zahájením prodejů na začátku loňského září měl stát na základním kapitálu ČEZ podíl 67,61 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK