Microsoft zřejmě zahajuje nepřátelské převzetí Yahoo

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 19. února (ČTK) - Americká společnost Microsoft zřejmě už tento týden zahájí kroky k nepřátelskému převzetí internetové společnosti Yahoo. Vzhledem k tomu, že management Yahoo nechce nabídku přijmout, Microsoftu nezbývá, než se obrátit na akcionáře a prosadit do správní rady Yahoo své lidi. Uvedl to americký list The New York Times.

Noviny ve svém blogu DealBook s odkazem na informované zdroje uvádějí, že Microsoft chce do správní rady Yahoo nominovat několik svých zástupců. Čas na to má do 13. března, což je nejzazší termín k podání návrhů. Vedení Microsoftu ale údajně vyčká, zda Yahoo do té doby nezačne komunikovat a na původní nabídku Microsoftu nepřistoupí.

Mluvčí Microsoftu řekl, že firma si vždy vyhrazovala právo využít všech možností, aby svůj záměr prosadila. Ke zprávě na blogu amerických novin se ale nechtěl vyjadřovat.

Zdroj blízký situaci agentuře Reuters řekl, že pokus o ovládnutí správní rady Yahoo by Microsoft mohl přijít na 20 milionů až 30 milionů dolarů. Zdroj však neví o tom, že by se pro takovou strategii Microsoft rozhodl. Zakladatel Microsoftu Bill Gates v pondělí řekl, že kolem snahy získat Yahoo není nic nového.

"Poslali jsme jim dopis a ujistili je, že naši nabídku považujeme za férovou," cituje Reuters Gatese.

Microsoft předložil nabídku na převzetí Yahoo 1. února. Část kupní ceny by uhradil hotově a část vlastními akciemi. Nabízená cena se tedy mění podle kurzů akcií na burze. Zpočátku měla nabídka hodnotu 44,6 miliardy dolarů (asi 766 miliard Kč), kvůli poklesu akcií Microsoftu však dnes činí asi 41,9 miliardy USD.

Původně tak Microsoft nabízel 31 dolarů za akcii, nicméně odborníci se domnívají, že by měl nabídku zvýšit alespoň na 40 dolarů za akcii. Někteří akcionáři Microsoftu naopak radí nabídku raději zrušit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK