Americké akcie zahájily týden růstem, zájem byl o ropné koncerny

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. února (ČTK) - Americké akcie zahájily týden růstem, největší zájem byl o ropné koncerny a maloobchodní prodejce. Těm pomohla zpráva o solidním růstu zisku řetězce Wal-Mart Stores, těžební firmy zase reagovaly na silné zvyšování cen ropy. V pondělí se na finančních trzích v USA kvůli státnímu stávku neobchodovalo.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.425 bodu a proti předchozímu závěru vzrostl o 0,6 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil rovněž o 0,6 procenta a dostal se na 1358 bodů, index Nasdaq Composite si připsal 0,4 procenta na 2332 bodů.

Zhruba o dvě procenta vzrostly akcie společnosti Exxon Mobil a podobně Chevron zpevnil o dvě procenta. Ceny ropy dnes výrazně vzrostly a americká lehká ropa se po delší odmlce dostala nad 98 dolarů za barel. Chevron dnes vstoupil do báze Dow Jonesova indexu.

"Cena ropy se v posledních dnech prudce zvýšila. Jsme skoro zpět na 100 dolarech za barel a to je i hlavní důvod nynějšího růstu," řekl analytik společnosti Pacific Growth Equities Stephen Massocca. Překvapil podle něj i Wal-Mart. jehož akcie vzrostly asi o 1,5 procenta.

Za růstem cen ropy stojí vedle vysoké poptávky pondělní výbuch rafinerie v Texasu. Důvodem ke zvyšování cen je také spor mezi Exxonem a venezuelskou vládou, která s americkým podnikem vede tvrdou právní bitvu. Exxon podal na Venezuelu arbitrážní žalobu, protože mu znárodnila rozpracovaný projekt na těžbu ropy v deltě řeky Orinoco.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK