Gazprom se dohodl s íránskou vládou na nových velkých projektech

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. února (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom se dohodl s íránskou vládou na nových energetických projektech, které bude v Íránu rozvíjet. Tento krok podle agentury Reuters patrně rozhněvá Spojené státy, které chtějí Írán kvůli jeho jadernému programu izolovat od okolního světa a donutit ho, aby se jaderného výzkumu vzdal.

Gazprom je v rukou státu a dodává do evropských zemí asi čtvrtinu objemu zemního plynu, který se v Evropě každoročně spotřebuje. Firma se zúčastní prací na několika fázích rozvoje obřího naleziště plynu na jihu Íránu, kde bude pracovat i na rozvoji ropných polí. Teherán tvrdí, že smlouvy už jsou těsně před dokončením.

Dohoda Gazpromu s režimem íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda by mohla nepříjemně překvapit část akcionářů Gazpromu. Ruský podnik patří k deseti nejhodnotnějším energetickým firmám světa a nyní se snaží upevnit si pozice na americkém trhu. Američané ale vyzvali zahraniční firmy, aby s Íránem přerušily obchodní kontakty.

Gazprom sdělil, že na spolupráci s Íránem se dohodl během dneška, kdy se jeho generální ředitel Alexej Miller sešel s íránským ministrem ropného průmyslu Gholámhosejnem Nozarím. Kolik bude v Íránu investovat, ale podnik nesdělil. Írán má druhé největší zásoby plynu na světě, podle odhadů kolem 28 bilionů metrů krychlových. První je Rusko, jehož zásoby dosahují asi 47 bilionů metrů krychlových.

V Íránu se ročně vytěží asi 100 miliard metrů krychlových plynu, zatímco v Rusku jen samotný Gazprom těží asi 550 miliard metrů krychlových.

"Obě strany se dohodly na společném rozvoji dvou nebo tří bloků projektu South Pars, a na účasti společnosti Gazprom Něfť v projektech na těžbu ropy v Íránu," píše se ve zprávě, z níž citovala agentura Reuters. Gazprom Něfť je součástí skupiny Gazprom a věnuje se těžbě ropy. Akcie Gazpromu na burze v Moskvě zpevnily asi o dvě procenta, v Londýně ještě více.

Gazprom se společně s francouzským koncernem Total a malajsijskou firmou Petronas projektů v Íránu už začal účastnit. Podle americké organizace American Enterprise Institute Rusko od roku 2000 v Íránu investovalo téměř čtyři miliardy dolarů. Podle íránských činitelů by měl do dvou měsíců do Teheránu přicestovat některý z vysokých představitelů Gazpromu a dohodnout poslední detaily nových smluv.

Gazprom se na užší spolupráci s Íránem dohodl v době, kdy Írán apeluje na Rusko, aby podpořilo organizaci podobnou kartelu OPEC, s tím rozdílem, že nová organizace by sdružovala producenty zemního plynu. Podobné názory však vyvolávají vlnu nevole u některých zákazníků, především v Evropě, kde má Gazprom velmi silné pozice.

Moskva zatím uváděla, že je zapotřebí lepší koordinace mezi klíčovými producenty plynu, odmítla ale myšlenku, aby vznikl kartel po vzoru OPEC, který by se snažil ovlivňovat ceny. Rusko není příliš nakloněno tomu, aby OSN uvalila na Írán další sankce, určité obavy z jaderného programu Íránu ale má.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK