Čistý zisk ING díky prodeji majetku stoupl o téměř pětinu

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 20. února (ČTK) - Nizozemské skupině ING Groep, která je jedním z největších poskytovatelů finančních služeb v Evropě, stoupl v posledním čtvrtletí loňského roku čistý zisk o 18 procent na 2,48 miliardy eur (62,8 miliardy Kč). Výsledky podpořil mimořádný zisk z prodeje majetku, ale také růst vlastních operací, které pomohly smazat negativní vliv odpisů ve výši 194 milionů eur. ING loni prodala podíl v nizozemské bance ABN Amro konsorciu vedenému Royal Bank of Scotland a akcie v Royal Numico potravinářské skupině Danone.

ING dodala, že ve čtvrtletí zaznamenala vysoký růst v pojišťovací divizi. Růst bankovní divize byl mírný. Upozornila však, že podnikatelské prostředí se zhoršuje a zřejmě bude muset přistoupit k dalším odpisům. Její napojení na problémové trhy v USA je však nízké a odpisy by tak neměly výrazně ohrozit hospodaření.

Americký hypoteční trh je nyní v krizi kvůli nesplácení hypoték. Dopady této krize pociťují kvůli propojenosti investic i evropské banky. Banky na celém světě musely již kvůli problémům na úvěrových trzích odepsat více než 100 miliard dolarů, napsaly agentury AP a Reuters.

ING podniká i v České republice, kde je její součástí ING Bank, ING Pojišťovna, ING Penzijní fond, ING Invest Management nebo ING Real Estate.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK