Česká měna dopoledne víceméně stagnovala

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Dnešní dopoledne zatím koruně nepřineslo výrazný pohyb. Její kurz k euru se drží na 25,34 Kč/EUR, a česká měna je tak jen nepatrně silnější než při úterním závěru. Vůči dolaru koruna mírně ztrácí na 17,22 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Výhled pro dnešek je opět negativní. V úterý vpodvečer přišel člen bankovní rady ČNB Vladimír Tomšík s komentářem tlumícím spekulace o dalším zvyšování sazeb. K tomu je zde pokles akciových trhů ve světě, na který už zareagovaly ostatní měny v regionu. Koruna zatím vyčkává, avšak během dne by se na ní mohly zmíněné faktory projevit," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance bude kurz koruny dále postupovat ke slabším hodnotám, čímž zkoriguje neadekvátní posílení v předešlých dnech. Důvodem podle ní bude vybírání zisků investorů.

Dolar se usadil nad hladinou 1,4700 USD/EUR; dnes dopoledne se obchoduje na 1,4715 USD/EUR. "Po několika dnech beze zpráv dnes vyjde v USA spotřebitelská inflace. Trh v poslední době zprávy o inflaci nesledoval s takovým zaujetím jako indikace výkonu ekonomiky. To má příčinu v současné politice Fedu, který se snaží hlavně tlumit zpomalování ekonomiky. Vysoká inflační čísla by však pravděpodobně nejen upoutala pozornost, ale také vnesla pochybnosti do očekávání o dalších krocích Fedu. Aktuálně trh počítá se snížením sazeb o dalších 50 bodů na březnovém jednání. Vedle inflace vyjdou v USA ještě počty nově rozestavěných domů za leden," naznačil další vývoj eurodolaru Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK