Cena americké ropy se vrátila pod 100 dolarů

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. února (ČTK) - Cena americké ropy se dnes vrátila pod psychologicky důležitou hranici 100 dolarů za barel. Pozornost investorů se přesunula k blížící se zprávě o zásobách surové ropy ve Spojených státech, které minulý týden podle odhadů opět stouply.

Kolem 11:00 SEČ cena americké ropy klesla o 1,05 dolaru na 98,96 dolaru za barel. V úterý se vyšplhala až na rekordní maximum 100,10 dolaru. Severomořská ropa Brent dnes zlevnila o 1,24 dolaru na 97,32 dolaru, napsala agentura Reuters.

"Je to jen malá korekce. Trh se po předchozím velkém pohybu usazuje," řekl analytik Peter McGuire ze společnosti Commodity Warrants Australia. V úterý cena americké ropy stoupla o 4,51 dolaru, což představuje její nejvýraznější denní nárůst v historii. Vzhůru ji tlačily obavy z nedostatečných dodávek na trh, protože ropný kartel OPEC naznačil, že neplánuje zvýšit těžbu.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve čtvrtek zveřejní údaje o vývoji zásob ropy a ropných produktů v USA v minulém týdnu. Předpokládá se, že zásoby surové ropy stouply o 2,3 milionu barelů, a zaznamenaly tak již šestý týdenní nárůst za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK