Kostelecké uzeniny ukončí výrobu v Hodoníně

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hodonín 20. února (ČTK) - Společnost Kostelecké uzeniny, ze skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše, uzavře na konci dubna výrobu v Hodoníně, v níž pracuje 120 lidí. Areál bude firma nadále využívat, části zaměstnanců proto bude nabídnuta alternativní práce. Propuštěným pracovníkům společnost také nabídla uplatnění v masokombinátu v Kostelci, řekla mluvčí Agrofert Holdingu Jitka Adamčíková. Ukončení výroby v Hodoníně, kterou firma ovládla v minulém roce, podle ní souvisí s celkovou transformací společnosti s cílem zefektivnit výrobu, dalších provozoven se ale nedotkne.

Hodonínskou provozovnu, dříve firmu Maso Hodonín, ovládly Kostelecké uzeniny loni převzetím firmy Akrman Hodonín. Maso Hodonín vlastní moderní závod na zpracování masa, který byl otevřen před třemi lety. Denní kapacita dosahuje čtyřicet tun vepřového a pět tun hovězího masa. Podle posledních dostupných informací firma v roce 2004 dosáhla obratu ve výši 427 milionů korun a zisk po zdanění se blížil jedenácti milionům.

Kromě Kosteleckých uzenin vlastní Agrofert také Maso Planá, které vloni pohltilo Masnu Studená, a slovenské masokombináty Hyza, THP a Hydina Cífer. Slovenské společnosti fúzují, nástupcem bude Hyza.

Agrofert Holding působí v zemědělství, potravinářství a chemii. Do skupiny patří přes 150 plně či částečně ovládaných firem. Aktivity má v České republice i v dalších zemích. Skupina vloni podle předběžných výsledků zvýšila nekonsolidované tržby meziročně o více než deset procent na 111 miliard korun. Firma vytvořila nekonsolidovaný hrubý zisk přibližně pět miliard korun. Skupina měla loni čistý konsolidovaný zisk 3,8 miliardy korun, o rok dříve vydělala 3,63 miliardy korun. Konsolidované tržby Agrofertu v uplynulém roce činily 72 miliard korun.

Kostelecké uzeniny v roce 2006 za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb utržily 3,68 miliardy korun a roční hospodaření ukončily se ztrátou 169 milionů korun. V roce 2005 měl podnik tržby 3,9 miliardy korun a vykázal zisk 41,9 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK