Sobotka: Vláda by na sanaci po těžbě uhlí měla dát další miliardy

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 20. února (ČTK) - Vláda by podle předsedy sněmovního rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky (ČSSD) měla vyčlenit 4,34 miliardy korun nad rámec už schválených 15 miliard korun na sanaci krajiny po těžbě uhlí v severozápadních Čechách. Potřeba dalších peněz na financování projektů rekultivace těžbou poškozeného území vyplynula z jednání s představiteli Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje a ústeckým hejtmanem, řekl Sobotka novinářům. ČTK zjišťuje reakci ministerstva financí.

Členové rozpočtového výboru se během třídenního výjezdního zasedání na Mostecku kromě problematiky financování sanace krajiny po těžbě hnědého uhlí seznámí i s některými dokončenými stavbami na území bývalých lomů či výsypek, například mosteckou dostihovou dráhou, automobilovým okruhem či polygonem pro výcvik řidičů.

Rozpočtový výbor se podle Sobotky bude zabývat i návrhem ústecké tripartity, aby kabinet zvážil, jak postupovat v souvislosti s daní z přidané hodnoty (DPH), která se z uvolněných financí na sanaci poškozené krajiny vrací zpět do státního rozpočtu.

"Chceme s výborem projednat nějaké řešení, jak bychom se nutnosti odvodu DPH vyhnuli. Státu jsme totiž na dani už vrátili tři miliardy korun, ve skutečnosti bychom tak na navrácení života do oblasti bývalé těžby měli jen 12 miliard korun," uvedla Helena Veverková z Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje.

Ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) upozornil, že po prosté rekultivaci území musí následovat jeho revitalizace a resocializace. "Nestačí krajinu zavézt hlínou a zatravnit, ale připravit komplexně pro návrat člověka. Tedy obnovit výrobu, bydlení a prostory pro rekreaci," řekl Šulc.

Vyčlenění 15 miliard korun na sanaci krajiny po těžbě uhlí v severozápadních Čechách schválila před šesti lety vláda Miloše Zemana (ČSSD). Kabinet dosud postupně uvolnil 10,5 miliardy korun. "Peníze jsou připraveny v rozpočtu, ještě letos by proto vláda mohla uvolnit další část," dodal Sobotka.

O výběru projektů sanace krajiny rozhoduje meziresortní hodnotící komise. Během 31 zasedání dosud schválila 288 projektů těžebních společností a obcí za celkem 11,495 miliardy korun. Firmy k 31. prosinci prostavěly 3,586 miliardy korun, na dalších 4,556 miliardy už ministerstvo financí uzavřelo s dodavateli prací smlouvy.

K největším stavbám za 428,2 milionu korun patří utěsnění dna budoucího jezera, jež vznikne z bývalého lomu Ležáky u Mostu. Oddaluje se ale zatopení jezera, což si vyžádá dalších 120 milionů korun. Dno utěsněné jílem praská, je proto třeba další ochranná vrstva, která udrží vlhkost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK