Průzkum: Útraty Čechů za mléko loni vzrostly na 4,7 mld. Kč

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Útraty Čechů za mléko rostou. Zatímco v roce 2006 činily výdaje domácností za nákup mléka 3,991 miliardy korun, loni meziročně vzrostly o 14,6 procenta na 4,675 miliardy korun. Spotřeba čerstvého a trvanlivého mléka se loni v Česku po poklesu v předchozích třech letech zvýšila o 2,2 procenta na 377 milionu litrů, přičemž aspoň jednou ročně nakupovalo mléko 81 procent českých domácností. Vyplývá to z průzkumu agentury GfK pro společnost Tetra Pak.

Češi mají nejraději polotučné mléko. "Obliba polotučného mléka dlouhodobě roste, například u trvanlivého mléka je to kolem 80 procent, a to na úkor nízkotučného mléka, které se stabilně pohybuje kolem 12 procent, a plnotučného mléka," uvedla dnes ve zprávě zaslané ČTK společnost Tetra Pak. Češi si prý moc nepotrpí na plný obsah tuku v mléce. Jen v průměru tři procenta zkonzumovaného trvanlivého mléka má plný obsah tuku.

Podle průzkumu společnosti Tetra Pak z roku 2006 Češi se svou průměrnou spotřebou 51,5 litru mléka na osobu a rok patří ve srovnání s obyvateli ostatních evropských zemí mezi průměrné konzumenty mléka. Nejvýše na světovém žebříčku mléčných pijanů se drží Finsko s 136,7 litru, Irsko s 136,2 litru a Británie s 104,7 litru. Maďaři vypijí ročně asi 75 litrů mléka, zatímco Poláci jen 37 litrů. Slováci vypijí za rok přibližně o čtyři litry mléka více než Češi, tedy zhruba 55 litrů. Nejmenší spotřebu ze sledovaných zemí vykázala Čína, kde na jednoho obyvatele a rok připadlo pouze 5,2 litru mléka.

Výdaje českých domácností za mléko loni rostly i kvůli tomu, že mléko citelně podražilo. Ceny živočišných produktů se loni v prosinci meziročně zvýšily v průměru o 14,9 procenta, přičemž zdražilo zejména mléko. Například cena litru polotučného trvanlivého mléka se loni podle údajů ministerstva zemědělství zvýšila bezmála o 31 procent na 13,11 koruny. Ceny mléka ovlivnily vedle vyšších cen krmiv i klesající evropské zásoby a sucho v Oceánii, která je největším světovým vývozcem mléka. Další příčinou vyšších cen je i rostoucí zájem o mléčné výrobky v Číně a jinde v Asii. Ceny potravin včetně mléka podle odborníků porostou i letos.

Mlékárenské výrobky se po propadu spotřeby v první polovině 90. let v Česku opět těší rostoucí oblibě. Předloni jejich konzumace činila podle předběžných údajů v přepočtu 239 kilogramů mléka na osobu proti 188 kilogramům v roce 1995. Češi jedí v posledních letech hlavně více sýrů i zakysaných mléčných produktů. Celkově ale spotřeba mléka zaostává za úrovní roku 1989, kdy dosahovala v přepočtu 260 kilogramů na hlavu ročně. Loňské výsledky o celkové spotřebě mléka a mléčných výrobků zatím nemá ČTK k dispozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK