OKD letos investuje sedm miliard Kč

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. února (ČTK) - Společnost OKD letos investuje 7,21 miliardy Kč oproti částce 2,07 miliardy investované v roce 2007. Nejvíce prostředků - téměř pět miliard - půjde do nákupu nových těžebních technologií, řekl mluvčí firmy Vladislav Sobol. Ostravská těžební společnost tak zahajuje rekordní investice do modernizace, kterou si naplánovala na nejbližší dva roky. V roce 2007 černouhelný producent zvýšil výdaje na investice meziročně přibližně o tři procenta.

Letos OKD podle Sobola nakoupí pět kompletních dobývacích komplexů a další technologie pro ražbu. Pokračovat budou také investice v podzemí i na povrchu. Díky tomu se lepších pracovních podmínek dočkají například horníci, kteří fárají na stonavském dole ČSM.

"Jedním z nejdůležitějších povrchových investičních projektů je dokončení modernizace teplárny na dole ČSM. Na stejném dole se také připravuje zahájení výstavby centrální klimatizace, která výrazně zlepší pracovní podmínky pro horníky pracující hluboko pod zemí. V areálu dolu rovněž začne rekonstrukce jemné úpravny uhlí za přibližně 360 milionů korun, která bude dokončena v roce 2010," upřesnil Sobol.

Pokračující modernizace energetických a strojních provozů si letos podle Sobola vyžádá asi 60 milionů korun. Přibližně miliardu korun investuje OKD do nákupu dalších strojů a zařízení určených především pro těžbu - půjde například o moderní dopravníky, dobývací kombajny nebo bezpečnostní techniku.

Loňské investice směřovaly například do zpřístupnění nových uhelných zásob nebo na ochranu a zlepšení životního prostředí.

Společnost OKD, kterou prostřednictvím nizozemského holdingu New World Resources (NWR) kontroluje investiční skupina RPG Industries Zdeňka Bakaly, v závěru minulého roku oznámila záměr vynaložit během dvou let na svou modernizaci více než osm miliard korun. Moderní technika otevře těžařům cestu k novým uhelným zásobám. Umožní totiž těžbu v hloubkách kolem 1500 metrů. Dosud se horníci nedostali hlouběji než kilometr pod zem. Podle OKD tak vydrží zásoby uhlí na nejméně 20 let. Pokud by firma neinvestovala, mohla by šachty na Karvinsku a Frýdecko-Místecku zavřít za deset až 15 let.

OKD je největším producentem černého uhlí v ČR. Zisk firmy v roce 2006 činil 3,57 miliardy korun, těžba uhlí překročila 13 milionů tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK