Analytici: Sony vyhrála nad Toshibou, skutečná bitva ji ale čeká

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. února (ČTK) - Japonský koncern Sony vyhrál nad rivalem Toshiba válku o budoucí jednotný formát DVD disků s vysokým rozlišením obrazu. Podle analytiků ho ale čeká tvrdší bitva ve snaze přimět spotřebitele, aby si kupovali disky s technologií Blu-ray v době, kdy nastupuje éra stahování filmů z internetu. Napsala to dnes agentura Reuters.

"Konec bitvy formátů neznamená automatickou záruku rychlého přesunu k Blu-ray," uvedl analytik Daiwa Institute of Research. "Velkou výzvou je, jaké nabídnou benefity potenciálním uživatelům, kteří již DVD přístroje mají," dodal ke snahám Sony.

Toshiba tento týden odstoupila od konkurenčního formátu HD DVD a uvolnila tím Sony světový trh s ročními tržbami 24 miliard dolarů. Stalo se tak ale v době, kdy se čím dál více spotřebitelů vyhýbá prodejnám s filmy a snímky si stahuje.

"Jsme přesvědčeni, že je vysoce pravděpodobné, že se hlavní cestou distribuce vizuálního materiálu stane internet, stejně jako u hudby," píše ve své analýze Mitsubishi UFJ Securities.

Analytici ale také připomínají, že si zájemci o přehrávač Blu-ray budou muset ještě počkat. Podle ABI Research bude trvat 12 až 18 měsíců, než tyto přístroje cenově klesnou na úroveň HD DVD.

Stahovat zábavu z internetu mimo hry, například televizní programy, již umožňují Microsoft a Apple. A služba PlayStation Network od Sony zatím nabízí hlavně software pro videohry a propagační klipy spojené s hrami.

Odborníci zároveň připomínají, že bude nějakou dobu trvat, než bude telekomunikační infrastruktura tak silná, aby si lidé mohli hromadně stahovat celovečerní filmy s vysokým rozlišením za rozumnou cenu a stažení trvalo přiměřenou dobu.

Sony se po tomto trhu poohlíží také. Její generální ředitel Howard Stringer oznámil v prosinci, že klíčovým motorem růstu Sony bude právě PlayStation Network postavená na konzolách PlayStation 3. Ty technologii Blue-ray již obsahují a Sony jich prodala již přes deset milionů proti jednomu milionu přehrávačů HD DVD.

Sony za vítězství své technologie nad HD DVD ale platí vysokou cenu. Náklady na výrobu PlayStation 3 s Blu-ray jsou tak vysoké, že firma na těchto konzolách prodělává, přestože původně byly dvakrát dražší než konkurenční Wii od Nintenda. Celoroční ztráta herní divize Sony se odhaduje na více než 900 milionů dolarů (15,5 miliardy Kč).

Bitva Sony a Toshiby byla největší válkou technologických formátů od soutěže videa Betamax a VHS z 80. let. Z dlouhodobého hlediska jsou vítězi díky jednotné technologii spotřebitelé, protože si nebudou moci kupovat dva přehrávače, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK