Míra inflace v USA vystoupila na 4,3 procenta

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. února (ČTK) - Míra inflace ve Spojených státech v lednu vystoupila na 4,3 procenta a jen v průběhu ledna se ceny pro spotřebitele zvýšily o 0,4 procenta, tedy stejně jako v prosinci. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Za růstem cen jsou především potraviny, které letos zdražují velmi výrazně.

Pokud by se nebraly v úvahu ceny potravin a energií, cenová hladina by se zvýšila o 0,3 procenta, zatímco v prosinci růst činil 0,2 procenta. Takto definovaná roční míra inflace dosáhla jen 2,5 procenta.

Na statistické údaje okamžitě reagovaly kapitálové trhy. Kurz dolaru se začal zvyšovat, protože vyšší inflace zvyšuje pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) nebude moci snížit úrokové sazby tak, jak by chtěla. Akcie ze stejného důvodu oslabily, protože vyšší úroky znamenají i vyšší náklady na půjčky.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že spotřebitelské ceny v lednu vzrostou o 0,3 procenta. Bez potravin a energií odhadovali růst 0,2 procenta. U roční míry inflace byl průměrný odhad 4,2 procenta a bez vlivu potravin a energií 2,4 procenta.

Ceny potravin se během ledna zvýšily o 0,7 procenta, zatímco v prosinci růst činil pouze 0,1 procenta. Meziročně jsou potraviny dražší o 4,9 procenta. Ceny energií vzrostly také o 0,7 procenta, což je ale zpomalení proti růstu o 1,7 procenta v prosinci. Meziročně jsou ceny energií vyšší o 19,6 procenta.

"Z hlediska nebezpečí růstu inflace to bude znamenat vztyčený praporek, na snaze Fedu podpořit hospodářský růst to ale zatím nic nemění," podotkla k růstu cen analytička společnosti FTN Financial Lindsey Piegzová. Nynější vývoj může vést až k stagflaci, což je stav, kdy stagnuje růst, ale cenová hladina se přesto zvyšuje.

Vzhledem k tomu, že se zvyšuje kurz dolaru, klesá cena zlata. Žlutý kov se ale v posledních dnech vyšplhal na nový rekord, takže nynější pokles je pouze mírným ústupem z výšin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK