Rada ČRo nevyhoví petici a skupinu expertů k Radiožurnálu nezřídí

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Rada Českého rozhlasu dnes na svém zasedání nevyhověla žádosti občanské iniciativy Nechceme přeladit, nemáme kam a nezřídí expertní skupinu pro vyhodnocování podoby vysílání stanice ČRo 1 - Radiožurnálu. Veřejného jednání rady se dnes zúčastnila zhruba dvacítka zástupců iniciativy s transparenty, kteří v průběhu jednání dávali najevo nespokojenost s neustavením komise a zejména s tím, že jim rada nedala v průběhu jednání slovo.

Rada se ve svém usnesení jednomyslně rozhodla, že podklady, které dostává od výzkumného oddělení ČRo, od programového ředitele ČRo Richarda Medka a od svého experta jsou pro vyhodnocování vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu dostatečné. "Proto nevyužije svého oprávnění podle jednacího řádu rady ČRo ke zřízení expertní komise k posuzování vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu," píše se v usnesení.

Radiožurnál přešel od začátku roku k nové podobě, za níž stála nyní již bývalá ředitelka stanice Barbora Tachecí. Nová podoba vyvolala i negativní reakce, protože prý stanici přiblížila komerčním rádiím a způsobila odchod některých populárních komentátorů, zatímco jiní, z komerční sféry, naopak do Radiožurnálu nastoupili. Petice proti změnám podepsalo na 13.500 lidí. Tachecí nakonec Kasík na začátku února odvolal, důvodem byl podle ČRo "narůstající nesoulad v komunikaci uvnitř rozhlasu".

Zástupci iniciativy se na dnešní jednání vypravili vybaveni papírovými transparenty s nápisy "Kdo nám ukrad' Radiožurnál a Ivana Hoffmana? Šelma ryšavá!" a "Kocábka 'Pokorná Pícha' stále špatný kurs. Chcete jít také ke dnu?" a často dávali najevo nesouhlas s názory rady i s tím, že jim nebylo dáno slovo.

"Před začátkem jsme pana (předsedu rady Jiřího) Floriana žádali, jestli bude diskuse zahájena, pan Florian řekl, že ne. Nezdůvodnil nám to," řekla ČTK Irena Tothová za iniciativu s tím, že nemají žádnou další cestu či šanci, jak s radou komunikovat. "Další kroky? Nejspíše dotazy zašleme poštou a uvidíme reakci rady. Ale je to pro nás velkým zklamáním," dodala.

"Jela jsem na dnešní jednání rady tři hodiny...a teď mám zase jet jen tak zpátky?" dožadovala se odpovědi jedna z nespokojených zástupkyň iniciativy, ptající se po jednání rady jejích odcházejících členů. Po zasedání rady se nakonec strhla bouřlivá diskuse zástupců iniciativy, zejména s členem rady Antonínem Zelenkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK