Koruna posílila k euru i k dolaru, euro je za 25,20 Kč

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Kurz české měny dnes odpoledne mírně posílil. V 16:30 SEČ proti dopolednímu kurzu zpevnil k euru o 14 haléřů na 25,20 Kč/EUR a k dolaru zpevnil o čtyři haléře na hodnotu 17,18 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové domácí měně dnes chybí impulsy v podobě nových zpráv k tomu, aby zaujala výraznější trend. Z těch méně podstatných zpráv to jsou například pro pozitivní vývoj kurzu některé poslední výroky z centrální banky, že by mohlo znovu dojít ke zvýšení úrokových sazeb. Z těch negativních je to například vývoj akciových trhů.

"V této situaci předpokládáme, že ani zítra se koruna nevydá zcela jednoznačně některým směrem," dodala Šichtařová.

Dolar k euru naproti tomu skokově posílil z ranních 1,473 USD/eur na odpoledních 1,462 USD/eur po uveřejnění lednové spotřebitelské inflace v USA. Aktuálně je na hodnotě 1,4655 USD/eur.

Lednová inflace 4,3 procenta, která předčila očekávání, není sice pro americkou ekonomiku moc povzbuzující zpráva. Podle Šichtařové to ale v očích investorů zvyšuje pravděpodobnost, že americká centrální banka Fed si za této situace netroufne znovu snížit své úrokové sazby. Anebo alespoň ne tak prudce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK