Americké akcie dopoledne kvůli vysoké inflaci oslabovaly

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. února (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování oslabovaly a největší negativní vliv na ně měla zpráva o růstu spotřebitelských cen. Na ceny tlačily i telekomunikační firmy, a to kvůli obavám, že se na americkém trhu schyluje k cenové válce. V takovém případě by utrpěly především zisky firem.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.290 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,3 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 0,4 procenta na 1342 bodů, zatímco index Nasdaq ztráty smazal a pohyboval kolem středečního závěru 2306 bodů.

Výrazně oslabily akcie telekomunikační společnosti AT&T, které klesly asi o pět procent. Podobně ztráty konkurenční firmy Verizon dosahovaly asi čtyř procent. Investoři se obávají, že firmy až příliš sníží ceny volání, což by negativně ovlivnilo finanční výsledky jejích mobilních součástí.

Míra inflace ve Spojených státech v lednu vystoupila na 4,3 procenta a jen v průběhu ledna se ceny pro spotřebitele zvýšily o 0,4 procenta, tedy stejně jako v prosinci. Za růstem cen jsou především potraviny, které letos zdražují velmi výrazně. Údaje naznačují, že Američané možná nebudou mít ke snížení úroků takový prostor, jak se předpokládalo.

"Údaje o inflaci nevypadají dobře. Centrální banka se tak opravdu dostává do složité situace," poznamenal portfolio manažer společnosti Baring Asset Management Sam Rahman. Dobrou zprávu pro ekonomiku není ani to, že se počet žádostí o hypotéku minulý týden snížil na letošní minimum.

Mezi akciemi, jejichž kurz se zvyšoval, patřil například výrobce počítačů Hewlett-Packard. Ten ve středu zveřejnil výsledky hospodaření, které byly lepší než odhady analytiků. Akcie firmy tak dopoledne zpevnily zhruba o osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK