UBS: Americká ekonomika už je v recesi

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. února (ČTK) - Americká ekonomika už prochází recesí, která ale není příliš hluboká. Uvedli to dnes analytici švýcarské investiční banky UBS. Problémy, s nimiž se až dosud potýkal realitní sektor a úvěrové trhy, se přenesly na spotřebitele, tvrdí banka. Spotřebitelé se podílejí na růstu ekonomiky skoro z 80 procent.

"(Recese) nepřichází, tak už je zde," uvedli ekonomové UBS ve zprávě klientům. Banka předpovídá, že od konce loňského do poloviny letoška hrubý domácí produkt Spojených států zaznamená pokles o 0,6 procentního bodu.

Recese je podle obecných ekonomických pravidel stav, kdy ekonomika dané země alespoň dvě čtvrtletí po sobě vykáže pokles. Pokud nebude nutné nějak zásadně zpřesnit údaje za čtvrté čtvrtletí, tak na konci loňského roku americká ekonomika ještě v recesi nebyla.

V lednu americká vláda uvedla, že růst ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí činil po přepočtu na celý rok 0,4 procenta. Růst za celý rok tak dosáhl 2,2 procenta. To byl zároveň nejslabší růst za posledních pět let.

Vzhledem k tomu, jak velký vliv mají spotřebitelé na růst hospodářství, je rozhodující především vývoj osobních výdajů. Ty se v USA naposledy snížily v roce 1991, kdy byla ekonomika rovněž v recesi. Podobný vývoj čeká UBS i nyní.

O recesi hovoří i někteří další analytici, vládní činitelé naopak tvrdí, že Spojené státy se recesi vyhnou. Stejného názoru byl v poslední zprávě k vývoji americké ekonomiky i Mezinárodní měnový fond. Bývalý šéf centrální banky Alan Greenspan už delší dobu upozorňuje, že pravděpodobnost recese je v USA zhruba 50procentní, ale prý se zvyšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK