Vyšetřování v Société Générale neukazuje na žádný podvod

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. února (ČTK) - Dosavadní vyšetřování miliardových ztrát z obchodování v bance Société Générale nenaznačuje, že by někdo spáchal podvod nebo jiný trestný čin. Nezdá se ani, že makléř Jérôme Kerviel, který je podle dřívějšího sdělení banky za ztráty zodpovědný, by měl nějakého komplice. Informovala o tom agentura Reuters.

Ztrátami, které se vyšplhaly na 4,8 miliardy eur (asi 121 miliard Kč), se zabýval speciální interní tým vyšetřovatelů. Zpráva uvádí, že se v bance sice braly ohledy na pokyny nadřízených, ale jejich důsledné dodržování už značně pokulhávalo, stejně jako zpětná kontrola.

"V této fázi vyšetřování nemáme žádné důkazy o podvodu či spoluvině z vnitřku ani zvnějšku," píše se ve zprávě speciálního týmu. Société Générale je druhou největší bankou ve Francii a v České republice vlastní Komerční banku. Société Générale ve čtvrtek oznámí výsledky hospodaření za loňský rok.

Jedenatřicetiletý Kerviel je nyní vyšetřován, ovšem jen pro podezření na zneužití svých pravomocí, zneužití počítačových dat a pozměňování listin. Z podvodu se ho snažila obvinit banka, ovšem soud hned na začátku požadavek odmítl. Závěry vyšetřování tedy potvrzují, že Kerviel pravděpodobně podvod nespáchal. Makléř nyní pobývá ve vazební věznici v Paříži.

Interní tým vyšetřovatelů také potvrdil, že Kerviel začal s nepovolenými transakcemi už v roce 2005, ovšem zpočátku jen v malých objemech. Teprve od loňského března začaly objemy neschválených transakcí značně narůstat. Než banka zjistila, co se děje, Kerviel měl otevřené nepovolené pozice asi za 49 miliard eur.

Banka se Kervielovy pozice rozhodla okamžitě uzavřít, činila tak ale ve dnech 21. až 23. ledna, kdy akciové trhy strmě padaly. Když banka vrhla na trh prodejní pokyny za téměř 50 miliard eur, podle analytiků tím mohla sama přispět k pádu akciových trhů. Pokud by vyčkala na příznivější situaci, pak by ztráty nemusely být tak vysoké, tvrdí kritici banky.

Société Générale je po skandálu značně oslabena a mohla by se stát cílem převzetí. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o největší francouzské bance BNP Paribas. Téměř vyloučen je naopak zájem zahraniční banky, protože Paříž dala několikrát jasně najevo, že zahraniční zájemce nechce a pokud se některý z nich přihlásí, vláda patrně bude Société Générale bránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK