Německé zemské banky jsou podle prominentního politika v krizi

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf 20. února (ČTK) - Německé regionální banky, takzvané Landesbanken (LB), jsou kvůli problémům na úvěrových trzích ve světě v krizi. Řekl to dnes přední německý politik Jürgen Rüttgers, který je předsedou vlády nejlidnatější spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Za fungování zemských bank ručí stát, který také prostřednictvím vlád v jednotlivých spolkových zemích tyto ústavy ovládá.

Například ústav SachsenLB jen taktak unikl kolapsu, pod tíhou ztrátových investic se ale prohýbají i banky BayernLB a WestLB. Rüttgers tak dnes nastínil největší problémy, kterým banky čelí, a vyzval vládu v Berlíně, aby sáhla k hlubokým změnám celého odvětví.

"Události posledních dnů ukazují, že hovoříme o celostátní krizi systému spořitelen a zemských bank," řekl Rüttgers v parlamentu své spolkové země. Právě v Severním Porýní-Vestfálsku sídlí banka WestLB. Politikovy výroky ale značně znervóznily investory a kurz eura se dokonce začal snižovat vůči dolaru.

V Severním Porýní-Vestfálsku mají své sídlo i další bankovní instituce a tato spolková země je centrem německého bankovního systému. Spořitelny, za nimiž stojí vláda, se tradičně spoléhají právě na zemské banky, přes které se dostávaly na mezinárodní kapitálové trhy. Zemské banky většinou poskytly komplexní finanční produkty.

Landesbanky později doplatily na nová pravidla, která zakazují, aby stát poskytoval bankám pomoc. Spořitelny pak začaly tlačit na konsolidaci zemských bank, proti čemuž se ale postavily regionální vlády. Ty se začaly obávat, že ztratí vliv. Problémy, s nimiž se nyní potýkají úvěrové trhy, si tak jako tak v německé ekonomice vybraly tvrdou daň.

Analytici tvrdí, že na landesbanky je nutné pohlížet případ od případu, nikoliv jako na skupinu finančních ústavů. "Těžkosti a problémy se týkají jen špatně řízených bank. Ty banky, které jsou řízeny dobře, jsou schopny těžké období překonat," upozorňuje analytik ratingové agentury Fitch Thomas von Lüpke.

Šéf konkurenční agentury Moody's Investors Service Johannes Wassenberg je ale opačného názoru. Podle něj u těchto bank existují i obecné strukturální problémy, například nepříliš propracované retailové bankovnictví. "Základní problém u řady těchto bank spočívá v tom, že se zaměřují jen na služby pro podniky, což pro ně znamená i vyšší riziko," řekl.

Většina zemských bank tak generovala zisk hlavně z investic do nástrojů, které jsou nějakým způsobem odvozeny od úvěrů a hypoték. V době, kdy byla situace na finančních trzích těmto investicím obecně nakloněna, tyto banky prosperovaly, ale když se situace začala měnit, některé banky se ocitly v problémech. To, že stát už nemůže mít na banky vliv jako kdysi, situaci jen zhoršilo.

Úvěrová krize se objevila jako vyústění problémů v části hypotečního trhu v USA. Nejdříve se zhoršila platební morálka dlužníků, později si přestaly věřit banky navzájem a jedna druhé nepůjčovala peníze na běžnou činnost. Do finančních nástrojů, s nimiž se běžně obchodovalo, byly totiž zakomponovány i hypotéky horší kvality, což znemožňovalo ocenění těchto investic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK