Tymošenková týden po dohodě o dodávkách plynu u Putina a Zubkova

20.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 20. února (ČTK) - Všechny problémy v rusko-ukrajinských vztazích se dají vyřešit a "hluboké rozpory neexistují". Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin poté, co dnes večer ve své podmoskevské rezidenci přijal ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou. "Posoudili jsme množství otázek a není ani jediná, v níž bychom se hluboce rozcházeli," dodala na Putinovo pobídnutí Tymošenková.

Právě neshody kolem dodávek plynu na Ukrajinu vyhrotily vztahy mezi oběma zeměmi. Evropská unie se pak začala obávat, že se budou opakovat problémy ze začátku roku 2006, kdy podobný spor na několik dnů omezil vývoz plynu do některých členských zemí unie.

Zhruba čtvrtina objemu plynu, který se v Evropě spotřebovává, pochází z Ruska, respektive od ruského monopolního vývozce plynu Gazprom, v němž drží většinu ruská vláda.

Tymošenková již dříve jednala s ruským premiérem Viktorem Zubkovem o dodávkách ruského plynu. "Potvrdili jsme naše společné odhodlání přesně naplnit dohodu, které dosáhli prezidenti," zdůraznil Zubkov v narážce na urovnání, dosažené šéfy státu přibližně před týdnem.

"Naše návrhy vůči Ukrajině se týkají nejen tranzitu, ale i společného rozvoje těžby v obou zemích za stejných finančních podmínek," dodal Zubkov. I Putin zdůraznil, že ruští investoři by na Ukrajině měli působit za stejných podmínek jako jiní investoři, včetně ukrajinských.

O výraznější zakotvení na ukrajinském trhu usiluje ruská společnost Gazprom, která chce ovládnout i těžbu plynu na Ukrajině.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko se s Putinem setkal minulý týden a k hlavním důvodům jejich schůzky patřil právě spor o dluh za odběr plynu. Tehdy zbývaly jen hodiny do zastavení dodávek plynu na Ukrajinu. Podle nové smlouvy zmizí prostředníci, kteří dovoz plynu z Ruska na Ukrajinu zajišťují a kteří podle Tymošenkové vytvářejí prostor ke korupci. Premiérka rovněž dala najevo, že hodlá jednat nejen o cenách, ale i o poplatcích za tranzit ruského plynu.

Podle analytiků citovaných agenturou AFP však potrvá ještě mnoho týdnů, než se podaří překonat rusko-ukrajinské neshody a dohodnout podobu nových dodávek plynu.

Ukrajinská společnost Naftogaz dnes oznámila, že převedla 898,9 milionů hřiven (tři miliardy korun) na konto rusko-ukrajinské společnosti UkrGazEnergo, aby uhradila dodávky ruského plynu za listopad a prosinec loňského roku. Zástupci Naftogazu měli dnes jednat v Moskvě s představiteli Gazpromu, který však tyto informace nekomentoval.

Téměř souběžně s jednáním premiérky v Moskvě žádal prezident Juščenko v Paříži žádal Nicolase Sarkozyho o podporu pro snahu Ukrajiny vstoupit do Severoatlantické aliance, což budí nelibost Moskvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK