Americké akcie vzrostly díky Hewlett-Packardu

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. února (ČTK) - Akcie amerických korporací ve středu vzrostly díky solidnímu ziskovému výhledu společnosti Hewlett-Packard, po němž šly nahoru i akcie dalších technologických firem. Americká centrální banka Fed navíc naznačila, že má v úmyslu dále snižovat úrokové sazby, aby podpořila růst ekonomiky.

Index Dow Jones stoupl o 90,04 bodu na 12.427,26 bodu, tedy o 0,73 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,91 procenta na 2327,10 bodu, když si 20,90 bodu připsal. DJI i Nasdaq tak přerušily třídenní pokles.

Hewlett-Packard v prvním čtvrtletí fiskálního roku zvýšil čistý zisk o 38 procent na 2,13 miliardy dolarů. Firma současně zlepšila výhled na zbývající část roku, a v investorech tak vzbudila naději, že se technologickým společnostem podaří vyrovnat s pomalejším růstem americké ekonomiky.

Akcie Hewlett-Packardu díky tomu vyskočily o osm procent a emise IBM posílila o 2,7 procenta, protože investoři sázeli na silné tržby i profit počítačového průmyslu v zámoří. Emise HP si připsala nejvyšší zisk mezi akciemi indexů DJI i S&P 500.

Ceny ropy posunuly historické maximum druhý den po sobě a pomohly tak růst akciím ropných koncernů a energetik. Březnový kontrakt americké ropy v jednu chvíli vystoupal až na 101,32 dolaru za barel, nové denní maximum.

Dolar ve středu rostl, ale jeho zisky zmírnil náznak dalšího snižování dolarových úroků Fedem. Kurz eura klesl o 0,1 procenta na 1,4707 USD po zprávě z Německa o krizi v jedné z bank. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 108,16 JPY a pomohly mu v tom rostoucí akcie na Wall Street, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK