Japonské akcie výrazně zpevnily

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se ve čtvrtek výrazně zvýšily a vzhůru zamířily především akcie těžebních firem. Těm pomohl především růst cen zlata a dalších kovů. Na devizovém trhu přestal zpevňovat dolar a obchodníci dál spoléhají na to, že americká centrální banka zatím neskončí s uvolňováním měnové politiky.

Index Nikkei 225 vzrostl o 377,91 bodu a den uzavřel růstem o 2,84 procenta na hodnotě 13.688,28 bodu. Podobně širší index Topix si připsal 2,5 procenta na 1334,72 bodu.

Zpevnily především akcie společnosti Sumitomo Metal Mining, kterým vedle rekordní ceny zlata pomohl další růst cen mědi. Solidní zisky si připsaly také akcie společnosti Nippon Oil, které reagovaly na další růst cen ropy. Ta ve středu vystoupila na nový rekord 101,32 USD za barel.

Míra inflace ve Spojených státech v lednu vystoupila na 4,3 procenta a jen v průběhu ledna se ceny pro spotřebitele zvýšily o 0,4 procenta, tedy stejně jako v prosinci. Za růstem cen jsou především potraviny, které letos zdražují velmi výrazně. Údaje naznačují, že Američané možná nebudou mít ke snížení úroků takový prostor, jak se předpokládalo.

Na devizovém trhu se přestal zvyšovat kurz dolaru, který předtím krátce zpevnil v reakci na zprávu o růstu spotřebitelských cen v USA. Obchodníci na chvíli nabyli dojmu, že vysoká inflace odradí centrální banku (Fed) od výrazného snížení úroků, následné komentáře bankéřů ale trh utvrdily, že v plánech Fedu se těžko něco změní.

"Vypadá to, jako kdyby trh před dalšími problémy na úvěrových trzích zavíral oči a marně doufal, že někdo nějak zařídí, aby už se to nezhoršovalo," poznamenal analytik jedné z japonských bank. Na trhu obecně převládá názor, že Fed v březnu sníží sazby o 50 základních bodů, čímž by se základní úrok dostal na 2,5 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4722 USD a mírně klesl z předchozích 1,4711 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem ale vystoupil na 108,22 ze 107,75 JPY, a rovněž euro k jenu zpevnilo na 159,34 z předchozího kurzu 158,52 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK