Cena americké ropy posunula rekord nad 101 USD

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. února (ČTK) - Cena americké ropy v noci dosáhla nového rekordu 101,32 dolaru za barel. Za nákupem ropy stály zajišťovací fondy za obav z toho, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nebude zásobovat trh dostatečně. Cena se tak přiblížila historickému maximu 101,70 USD po inflačním přepočtu z dubna 1980, napsala agentura Reuters.

Středečního maxima dosáhla cena březnového kontraktu, s nímž se toho dne přestalo obchodovat. Den uzavřel tento kontrakt na 100,74 dolaru za barel se ziskem 73 centů. Severomořská ropa Brent za středu klesla o 14 centů na 98,42 dolaru za barel.

Středečnímu nárůstu předcházel úterní cenový rekord 100,10 dolaru za očekávání, že OPEC ponechá těžbu na stejné úrovni nebo ji dokonce sníží. Analytici říkají, že ropu na nová maxima dostala i snaha fondů pojistit se proti inflaci. Podporu mají ceny i v nejistotě dodávek ropy z Nigérie a Venezuely.

"Obchodníci jdou na ropný trh kvůli inflaci, aby se jejich aktiva zhodnotila s nejvyšší pravděpodobností," uvedl analytik serveru optionsXpress. "Stalo se to u ropy téměř sebenaplňujícím proroctvím. Každý se obává inflace, proto své peníze dávají do ropy, což inflaci zvyšuje."

Stálý růst amerických spotřebitelských cen z ledna naznačuje, že inflační tlaky přetrvávají přes nová znamení, že klesající trh s bydlením je pro ekonomiku brzdou. Index spotřebitelských cen se zvýšil o 0,4 procenta druhý měsíc za sebou a za 12 měsíců do ledna vzrostl o výrazných 4,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK