Société Général měla za čtvrté čtvrtletí rekordní ztrátu

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 21. února (ČTK) - Francouzská bankovní skupina Société Générale, která je většinovým vlastníkem Komerční banky, vykázala za poslední čtvrtletí minulého roku rekordní čistou ztrátu 3,35 miliardy eur (přes 84 miliard Kč) v souladu s očekáváním. Banka již předtím oznámila, že jí z obchodování vznikla ztráta sedmi miliard eur. Poslední čtvrtletí předminulého roku uzavřela Société Générale se ziskem 1,18 miliardy.

Dividendu za minulý rok proto Société Générale sníží na 0,90 eura na akcii z 5,20 eura za rok 2006. Na konci ledna SocGen oznámila, že jí vznikla ztráta 4,9 miliardy eur z nekalých obchodních transakcí, které provedl 31letý Jérôme Kerviel.

SocGen je další z velkých světových bank, které vykázaly slabé výsledky. Světový finanční sektor se snaží postavit na nohy po ztrátách, které vznikly ve Spojených státech na trhu hypoték pro méně spolehlivé klienty.

Švýcarská UBS vykázala za poslední loňské čtvrtletní čistou ztrátu 12,45 miliardy franků (přes 11 miliard dolarů) a americké banky Merrill Lynch a Citigroup měly ztráty po 9,8 miliardy USD. Největší francouzské bance BNP Paribas klesl čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí o 42 procent.

SocGen získá z nové emise svých akcií, které upsaly investiční banky JP Morgan a Morgan Stanley, 5,5 miliardy eur. Dnes banka oznámila, že bude pokračovat ve zpětném odkupu svých akcií, aby vyrovnala negativní dopad nové emise na výsledky přepočtené na jednu akcii.

Ve středu klesly akcie francouzské banky o šest procent na 71,15 eura, a tržní kapitalizace banky tak dosáhla 33 miliard eur. Od začátku letošního roku je emise slabší o 30 procent, když za minulý rok ztratila 23 procent, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK