Zlato, platina i ropa jsou na nových rekordech

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Cena zlata na promptním trhu v Londýně dnes vystoupila na nový rekord 947,10 USD za troyskou unci (oz). Výrazně se tak zvýšila proti středečnímu závěru, kdy stála zhruba 936 dolarů. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Na cenu zlata má vliv především kurz dolaru a růst inflace, svůj vliv hraje i vyšší poptávka.

Vedle promptního trhu, kde se obchoduje se zlatem k okamžitému dodání, existuje i termínový trh. Tam se ceny utvářejí hlavně podle očekávaného vývoje. Na termínovém trhu se cena zlata vyšplhala rovněž na rekord a činí 952,40 USD/oz.

Na rekordu není jen zlato, ale i platina. Její cena v Londýně vystoupila na 948,40 USD/oz ze středeční hodnoty kolem 935 dolarů. Ve středu už se na rekord vyšplhala i cena ropy, která se vůbec poprvé dostala nad 101 dolarů a zastavila se až na 101,32 USD za barel.

Ceny všech komodit, ať jsou to drahé kovy nebo ropa, se zvyšují částečně i díky vysoké poptávce, nejen kvůli poklesu dolaru, v němž se tyto ceny vyjadřují. Navzdory výrazně slabšímu růstu americké ekonomiky je totiž po komoditách stále vysoká poptávka, která ale přichází z jiných částí světa, především z Asie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK