EK snížila výhled růstu ekonomiky EU

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. února (ČTK) - Evropská komise (EK) snížila odhad růstu ekonomiky Evropské unie na letošní rok na dvě procenta, a podobně v zemích eurozóny počítá s růstem pouze 1,8 procenta. V obou případech je to o 0,4 procentního bodu méně, než komise uváděla ve své minulé předpovědi loni v listopadu.

Komise uvedla, že se začínají naplňovat některá rizika poklesu, o nichž v minulé zprávě hovořila. Především zmiňuje trvající problémy na finančních trzích, prudké zpomalení tempa růstu americké ekonomiky a vysoké ceny komodit.

Míra inflace by podle EK letos měla v celé unii vystoupit na 2,9 procenta a v eurozóně na 2,6 procenta. Za hlavní příčiny inflačního vývoje komise považuje růst cen potravin a energií. Odhadovaný růst cenové hladiny by tak měl být o půl procentního bodu vyšší, než EK předpokládala ještě před čtvrt rokem.

"Evropa bez jakýchkoli pochybností začíná pociťovat dopady problémů na globálních trzích, a to z hlediska nižšího růstu a vyšší inflace," píše se ve zprávě Evropské komise. Díky už provedeným reformám by ale unie měla být podle EK schopna problémy zvládnout relativně bez větší újmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK