ÚOHS povolil Strabagu převzetí konkurenční JHP

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. února (ČTK) - Stavební firma Strabag může koupit konkurenční společnost JHP. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle něj fúze nenaruší český trh. Sdělil to mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Strabag už v minulosti ovládl několik stavebních podniků, nyní k nim může přiřadit i podnik zaměřený na pozemní a dopravní stavby s ročními tržbami přes 750 milionů korun.

Firmu JHP, která se v minulosti podílela například na výstavbě mostů na pražském městském okruhu, vystavěli v roce 1990 na zelené louce tři společníci, nyní JHP patří kompletně Václavu Jelínkovi. Má kolem 280 zaměstnanců a předloni vydělala skoro 90 milionů korun.

Česká pobočka rakouské skupiny Strabag patří stabilně do pětky největších stavebních firem v tuzemsku. Předloni vykázala při tržbách přes 22 miliard korun zisk 751,5 milionu. Zaměstnává přes 2000 lidí. Vlastní ještě několik dalších stavebních firem, třeba brněnský Mittag nebo Prezipp, asi dvacítku kamenolomů, výrobce stavebních materiálů, obalovny a servisní podniky.

Po spojení s JHP vzroste tržní podíl Strabagu na společných trzích pouze nepatrně, míní ÚOHS. "Navíc bude firma čelit řadě silnějších nebo srovnatelných konkurentů, jako jsou společnosti Skanska, Metrostav, Stavby silnic a železnic či OHL ŽS, vyjmenoval Chalupa.

Strabag se podílel nebo podílí na řadě miliardových projektů, například na stavbě karlovarské rychlostní komunikace R6, autobusového nádraží v Hradci Králové nebo znojemské a plzeňské kanalizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK