Ocelárny letos budou za železnou rudu platit výrazně víc než loni

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo 21. února (ČTK) - Světové ocelárny letos budou platit za železnou rudu výrazně více než loni. Ukazují to průběžné výsledky jednání o nových smlouvách, které s odběrateli vede největší světový producent rudy, brazilská společnost Vale. Té se daří uzavírat s klíčovými odběrateli ceny, které jsou většinou alespoň o 60 procent vyšší než loni.

Analytici těsně před koncem loňského roku předpovídali, že ceny železné rudy se letos zvýší minimálně o 30 procent. Vale už má nicméně dohodu a několika ocelárnami v Japonsku i v Evropě, tedy v oblastech, které jsou pro ni z hlediska prodeje rud klíčové.

Japonské ocelárny JFE, Kobe, Sumitomo a Nisshin budou od začátku příštího finančního roku, který začíná v dubnu, platit o 65 procent víc než před rokem. V některých případech se cena rudy zvýší dokonce o 71 procent, takže bude dosahovat 79 dolarů za tunu.

Relativně lépe z jednání zatím vycházejí evropské koncerny. Například německá skupina ThyssenKrupp rovněž přistoupila na růst o 65 procent, avšak za vysoce kvalitní rudu z dolu Carajas zaplatí o 66 procent více než loni. Ocelárnám v Japonsku nicméně bude Vale tuto rudu dodávat za ceny vyšší o 71 procent.

"Prémie za rudu z dolu Carajas je v obou případech stejná, ale protože v Evropě je cena železné rudy vyšší, procentní vyjádření prémie je menší," vysvětlila mluvčí brazilské společnosti. Podnik se ještě donedávna jmenoval Companhia Vale do Rio Doce.

Růst cen vstupních surovin pociťuje i slovenská ocelárna v Košicích, která patří americké společnosti U.S. Steel. Podnik oznámil, že ceny za studena a za tepla válcovaných plechů od dubna zvýší o 100 eur a s dalším zdražením počítá ve druhém čtvrtletí. Na jakou úroveň se ceny zvýší nicméně podnik zatím neuvedl.

Na základě dlouholeté tradice v tomto odvětví platí, že co si vyjednají první firmy v řadě, podle toho se budou určovat ceny i pro ostatní odběratele. To znamená, že i další ocelárny v Evropě budou pravděpodobně za rudu platit alespoň o 60 procent víc než loni. Ceny rudy se zvyšují už šest let v řadě.

"Růst cen železné rudy ukazuje, že stav mezi nabídkou a poptávkou je značně nevyrovnaný a my nepředpokládáme, že by zde byl prostor k poklesu poptávky, a to ani podle nejhoršího scénáře," podotkl analytik finančního ústavu Banco Brascan Rodrigo Ferraz. Potvrdil tak, o čem se mezi analytiky hovoří už dlouho, tedy že poptávka přichází hlavně z Číny.

Z evropských oceláren se na nových cenách s firmou Vale naposledy dohodla italská společnost Ilva. Ta je ochotna za rudu letos platit o 65 procent víc než loni.

Generální ředitel společnosti Vale Roger Agnelli už loni předpovídal, že i kdyby americká ekonomika sklouzla do recese, na růst cen železné rudy to patrně nebude mít žádný vliv. Vale posuzuje situaci geograficky a zatímco v Severní Americe kvůli problémům v USA počítá se stagnací nebo mírným poklesem poptávky, v Evropě vidí další růst. Samostatnou kapitolou je podle něj Asie, kde je poptávka mimořádně silná, především v Číně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK