Piloti British Airways odhlasovali stávku

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (zpravodaj ČTK) - Piloti letecké společnosti British Airways odhlasovali, že vstoupí kvůli mzdovým požadavkům do stávky. Pokud se stávka bude konat, bude to poprvé od roku 1980 a ovlivní zřejmě plány tisíců lidí kolem Velikonoc.

British Airways mají asi 3200 pilotů a většina z nich je členy odborového svazu BALPA. Jsou znepokojeni tím, že se vedení společnosti rozhodlo najímat piloty pro svou dceřinou společnost OpenSkies podle jiných pravidel než piloty British Airways.

OpenSkies má létat na trasách mezi Evropou a USA. British Airways tak chce využít nových pravidel a zaútočit na rivaly, jako je Air France, přímo na jejich území. Chce proto mezi prvními linkami spustit spoj mezi Paříží a New Yorkem a mezi Bruselem a New Yorkem. Začne působit v červnu s jediným letadlem Boeing 757 a během roku by měla dostat druhé letadlo.

BALPA tvrdí, že piloti OpenSkies budou mít horší podmínky a nižší mzdy, než mají oni. Vedení společnosti to odmítlo. Podle odborového svazu se 86 procent jeho členů vyslovilo pro stávku. Její přesné termíny zatím nebyly oznámeny. Není vyloučeno, že se vedení s odbory do zahájení stávky dohodne, takže se konat nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK