MF chystá novelu zákona o dani z příjmu

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o dani z příjmu. Kromě jiných úprav má vyřešit také údajně nepřehledný způsob výpočtu daňově neuznatelných nákladů. Na konferenci časopisu Stavební fórum věnované daním a financím v oblasti nemovitostí to řekla Drahomíra Martincová z ministerstva financí. Tuto část zákona na konferenci kritizovali odborníci na realitní trh. Například developeři při financování výstavby v rámci vlastní skupiny mají nyní větší problémy s odpočtem těchto nákladů z daní.

Většina developerů totiž financuje projekty právě v rámci skupiny, a to většinou z výnosů dřívějších projektů, méně již prostřednictvím bankovních úvěrů. Nový zákon o dani z příjmů však omezuje možnost odpočtu daňově uznatelných nákladů jak z vlastního financování v rámci skupiny, tak od takzvaných nespojených osob, tedy například bank, vysvětlil Jan Daněk ze společnosti Delloite.

Nový zákon má kromě toho některé složité a nepřesné formulace, navíc uvádí několik metod výpočtu daňově neuznatelných nákladů, které vedou k různým výsledkům, uvedl Radek Halíček ze společnosti KPMG ČR. "Pohled na nová pravidla financování se na trhu s nemovitostmi rozdělil na dvě skupiny. Jedna ho vnímá jako tragédii a druhá jako supertragédii," dodal.

"Nebyl to tak úplně náš nápad, bylo to nadirigováno z těch nejvyšších míst," řekla Martincová. Developeři a realitní odborníci vidí jako další problém zákona složitější možnost započítávat úvěry od nespojených osob jako daňově uznatelné náklady. I to by však podle Martincové měla novela zákona řešit.

Mezi pozitiva daňových reforem zařadila Marie Konečná z KPMG snížení daně z příjmu, možnost skupinové registrace k platbě DPH například u kapitálově propojených firem nebo stropy pro pojištění zaměstnanců. Záporný efekt vidí odborníci především v případě omezení daňově uznatelných nákladů.

Další změny, které reforma veřejných financí přinesla, se týkají leasingu nemovitostí. A to v podobě zásadního prodloužení minimální doby trvání leasingové smlouvy z dřívějších osmi na současných 30 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK