Poptávka po plochých TV se prý do roku 2012 zdvojnásobí

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. února (ČTK) - Poptávka po televizorech s plochou obrazovkou se do roku 2012 více než zdvojnásobí, takže v celém světě by se mohlo prodat asi 180 milionů kusů těchto přístrojů. Uvedlo to Japonské sdružení výrobců elektroniky a informačních technologií (JEITA). Nejvýraznější růst prodeje se očekává ve Spojených státech a Číně.

Poptávka po televizorech LCD by během pěti let měla vystoupit na 155 milionů kusů, zatímco loni se televizorů s touto technologií prodalo 74,8 milionu. Plazmových televizorů by se do pěti let mělo prodat 25 milionů, ve srovnání s loňským prodejem 11,4 milionu.

Prognózy se opírají o předpokládanou poptávku v 51 zemích, měly by ale představovat většinu globální poptávky, protože jsou v nich všechny velké země, řekl mluvčí sdružení.

Na trhu LCD televizorů hrají prim jihokorejský koncern Samsung a japonská společnost Sony. Naopak v plazmových televizorech jednoznačně vede japonský koncern Matsushita, který pod značkou Panasonic ovládá zhruba jednu třetinu trhu tohoto typu televizorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK