Zaměstnavatelé i odboráři proti zrušení daňové podpory stravenek

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Zrušení daňové uznatelnosti příspěvku na stravenky znevýhodní malé a střední firmy před podniky, které mohou zaměstnancům nabízet závodní stravování. Zaměstnavatelé i odboráři na tiskové konferenci po jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR řekli, že s poslaneckým návrhem na zrušení daňového zvýhodnění stravenek nesouhlasí.

Zaměstnavatelé argumentují tím, že jde o nesystémový krok. "U závodního stravování by zvýhodnění zůstalo, ale u stravenek by se zrušilo. Z tohoto pohledu by nastala jistá nerovnost," řekl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška. Znevýhodněny by tak podle zaměstnavatelů byly především malé a střední podniky, zejména ve službách a stavebnictví.

"Uznatelnost závodního stravování včetně stravenek je naprosto běžnou praxí nejen v Evropě, ale i ve všech zemích OECD," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Odboráři považují závodní stravování i příspěvek na stravenky od zaměstnavatele za náklad, obdobně jako je ochrana pracovního prostředí, bezpečnosti práce i hygieny práce. Měl by proto být daňové zvýhodněn.

Návrhem skupiny poslanců, pod kterým je spolu s řadou poslanců ODS podepsán i premiér Mirek Topolánek či vicepremiér Petr Nečas, se bude zabývat vláda na svém pondělním zasedání. Podle předkládací zprávy by tento krok mohl znamenat pro státní rozpočet přínos mezi 600 miliony až miliardou korun.

Dosud si firmy mohou 55 procent z nominální hodnoty stravenek odečíst z daňového základu. Konec daňového zvýhodnění stravenek má podle dosavadních informací ve sněmovně šanci na schválení. "Spolu se zaměstnavateli jsme se obrátili na jednotlivé frakce v parlamentu, aby naše stanovisko zvážili, až budou o stravenkách rozhodovat," řekl Štěch.

Proti zrušení daňových výhod u zaměstnaneckých stravenek jsou vedle zaměstnavatelů a odborářů i hostinští a restauratéři, kteří se obávají úbytku strávníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK