DTZ: Evropský trh s nemovitostmi v prvním pololetí zpomalí

21.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Investiční aktivity na trhu s nemovitostmi budou v první polovině letošního roku v Evropě dále zpomalovat. Vývoj se však může v různých regionech značně lišit. Nejvyšší výnosy z obchodování s nemovitostmi lze očekávat zejména ve velkých regionálních městech. V tiskové zprávě o tom dnes informovala realitní poradenská společnost DTZ s odkazem na průzkum, který tento týden zveřejnila ve svém čtvrtletníku European Quarterly.

Celková hodnota obchodů na evropském realitním trhu by se podle DTZ mohla v prvním čtvrtletí letošního roku pohybovat kolem 36 až 38 miliard eur (přibližně 903 až 954 miliard korun).

"Navzdory současné nejistotě začínáme pozorovat první náznaky návratu zájmu investorů, a zatímco mnozí krátkodobě zůstávají pouhými diváky, není pochyb o tom, že silné ekonomické prostředí spolu s reálnou tvorbou cen a příležitostmi na konkrétních trzích podporuje opatrný návrat důvěry investorů," řekl generální ředitel DTZ International Investments John Slade.

Oblíbeným předmětem realitních transakcí zůstanou administrativní budovy, stejně jako maloobchodní centra v metropolích a velkých regionálních městech. Nejlepší výnosy z investic bude podle zprávy skýtat Moskva a Istanbul.

Celkový objem investičních obchodů na českém trhu s komerčními nemovitostmi činil loni přibližně 2,5 miliardy eur, tedy zhruba 64 miliard korun. Proti roku 2006 je to nárůst o 95 procent. Hlavní podíl na silném růstu mají především rozsáhlé transakce, jako je například prodej pražského obchodního centra Palladium.

"Dosud žádný takto rekordní rok nebyl. Je otázka nakolik je trend udržitelný, to uvidíme během příštího období," uvedla již dříve analytička DTZ Lenka Hartmanová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK